Читај ми!

Прешево, дан после

Албанци са југа Србије за данас најавили мирне протесте због уклањања споменика припадницима ОВПМБ у Прешеву. Влада Србије поручује да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон на целој територији.

11.13 - Почео састанак лидера албанских партија на којем се усаглашавају ставови уочи протеста због уклањања споменика у Прешеву.

Дан после уклањања споменика припадницима ОВПМБ у Прешеву је мирно. Влада Србије поручила је да ће држава и убудуће одлучно спроводити ред и закон на целој територији.

За 11 сати је заказан састанак лидера албанских партија, на којем ће бити усаглашени ставови уочи протеста чији се почетак очекује у подне. 

Представници албанских партија са југа Србије оценили су да је уклањањем споменика власт пропустила шансу за компромис и најавили да ће мирним путем и уз помоћ међународне заједнице наставити да се боре за своја права.

Премијер Ивица Дачић рекао је да нема ниједног разлога за протесте, јер је држава поступила у складу са законом.

"У разговорима са представницима међународне заједнице нисам наишао ни на кога ко је одобрио постављање споменика. Са друге стране, рекли су да је то унутрашње питање Србије и да све треба да буде урађено у складу са законом. Тако је и било, на један миран, културан и цивилизован начин", рекао је Дачић.

Из Приштине су упозорили да би и преговори у Бриселу могли бити угрожени. Косовска влада је незадовољна уклањањем споменика и оценила је да је реч о чину који ризикује наставак дијалога Београда и Приштине.

Покрет Самоопредељење позвао је на мир и затражио од грађана Косова да, уместо аката реваншизма због уклањања споменика бившим припадницима такозване ОВПМБ у Прешеву, појачају притисак на владу Косова. 

У Ђаковици је синоћ одржан протест, а један део демонстраната кренуо је према манастиру Успење пресвете Богородице. Јаке снаге косовске полиције обезбеђивале су манастир у којем се налазе четири монахиње.

Владајуће странке у Србији поздравиле су уклањање спорног споменика, док, с друге стране, британска амбасада и ОЕБС жале што је споменик уклоњен у тренутку када је, како кажу, компромис био на дохват руке.

Нелегално подигнути споменик погинулим припадницима терористичке ОВПБМ у центру Прешева, на југу Србије, уклоњен је јуче, а акција је протекла без инцидената.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво