Читај ми!

Завршен нацрт закона о информисању

Министарство завршило нацрте закона о јавном информисању и о иностраним дописницима, а при крају је израда нацрта закона о недозвољеној медијској концентрацији и транспарентности власништва у медијима, каже државна секретарка Министарства културеи Гордана Предић.

Државна секретарка Министарства културе и информисања Гордана Предић рекла је да ће у фебруару неколико медијских закона бити упућено у јавну расправу, док би закон о јавном информисању могао да се нађе у Скупштини Србије у марту.

Предићева је рекла да је ресорно министарство завршило нацрте закона о јавном информисању и о иностраним дописницима, а при крају је израда нацрта закона о недозвољеној медијској концентрацији и транспарентности власништва у медијима.

На седници Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Предићева је рекла да је формирана радна група која израђује закон о јавним сервисима и медијима.

Министар културе и информисања Братислав Петковић и два ресорна државна секретара представили су одбору извештај о раду министарства у последња три месеца 2012. године

Највише полемике било је око промене директора и других чланова управе у појединим установама културе, као и поводом изостанка реакције Министарства на спискове неподобних које су направиле десничарске организације.

Чланови тог одбора Маја Виденовић из Демократске странке (ДС) и Зоран Остојић из Либерално-демократске партије (ЛДП) критиковали су ресорно министарство, оценивши да је објављивањем списка неподобних медија угрожена јавна реч.

"Највећи фаул је нереаговање Министарства на иступе десничарских организација. Ресорно министарство мора да брани медије, а они који су надлежни, бавиће се тим организацијама", рекао је Остојић.

Маја Виденовић оценила је да у Србији постоји медијски линч и да се Министарство у претходна три месеца није осврнуло на спискове десничарских организација те да је угрожена јавна реч.

Државни секретар Мирослав Тасић навео је да Министарство финансира 40 установа културе, а да је у десет промењена управа односно да је то урађено само тамо где је процењено као неопходно.

Чланови одбора Горица Мојовић из ДС-а и Синиша Ковачевић из Демократске странке Србије сложили су се да је легитимно право власти да смењује и поставља директоре, али да је споран начин на који су смењени директори тих културних установа.

Мојовићева је рекла да су директори смењивани 29. децембра, без претходног обавештења о томе, а да су представници Министарства након тога били на колективном одмору до Божића.

"Елемантарно је да им се бар каже да ће бити смењени. То је урађено на лош начин", рекла је Мајовићева.

Ковачевић се сложио са том оценом и навео да се дирекотри "не смењују у поноћ".

Чланови Одбора затражили су и да се убудуће тромесечни извештаји о раду Министарства достављају пре седнице, да би имали довољно времена да га проуче.

Одбор за културу и информисање усвојио је предлог за одржавање три јавна слушања, и то највероватније 28. јануара на тему медијских слобода, а касније и о медијској стратегији и финансирању у култури.

На седници је констатована оставка Мухедина Фијуљанина на чланство у Националном савету за културу, коју је поднео због ступања на дужност државног секретара Министарства просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво