Интервју: Млађан Динкић

Претходних година, новац који је улазио у земљу отишао је на јавну потрошњу, а ми сада улажемо у инфраструктуру, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић, гостујући у емисији "Сведок". Посао са Емиратима склопљен је захваљујући Вучићевим и мојим личним контактима, каже Динкић. Србији је потребна политичка стабилност и не би било добро да у овој години буде ванредних избора, сматра Динкић.

Гостујући у емисији Сведок на РТС-у, министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да су економски модели из прошле деценије такви да у условима овакве кризе не могу да дају резултате.

Овде можете погледати/преузети емисију Сведок

На питање главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића о критикама опозиције, односно зашто смо од Русије узели кредит по 4,1 одсто када нам ЕБРД нуди кредит по 1,5 одсто, а Светска банка, наводно, чак испод 1 одсто, министар одговара да је реч о томе да желимо да купимо и руске локомотиве. То јесте извозни кредит, али нама су паре потребне, јер за железницу не можемо од ЕБРД-а да добијемо толико новца.

"Такође, ми ћемо сарађивати са свима, али зашто не и са Русијом, па и Кином, узећемо кредите за ауто-путеве јер Кинези дају најбоље услове", напомиње Динкић.

О томе због чега је заиста изградња пруге Ваљево–Лозница приоритет и зашто је скоро половина руског кредита намењена за ту деоницу која се гради већ сто година и за коју се тврди да никада неће бити рентабилна, рекао је да ће предложити премијеру и председнику да се састану и да се тај новац уложи у пругу Београд–Нови Сад, јер је она приоритет.

После уговора поптисаних у Москви, потписани су и предуговори у Уједињеним Арапским Емиратима, вредни 200 милиона евра. Динкић подсећа да ће 100 милиона бити инвестирано у нове системе за наводњавање, а за других сто милиона евра партнери из УАЕ куповаће овде земљу и инвестирати у осам државних пољопривредних добара. Упитан колико је извесна та инвестиција, министар тврди да ће то бити вероватно један од најважнијих пројеката ове владе.

"У Бечу су се сви питали како смо то успели. Успели смо да направимо лични контакт, пре свега Александар Вучић, са једном од најбогатијих држава, преговарали смо о низу аранжмана, овај је са њиховом водећом компанијом 'Ал Дахра'. Војска ће остати власник земље (у Карађорђеву), они ће улагати у опрему, па ће се по посебним уговорима делити приноси од земљишта", објашњава Динкић.

Нетачне информације и политичко хушкање 

О томе да се војвођански пољопривредници већ буне и кажу да се земља не може продавати без лицитације и да се државна имовина не сме продавати директном погодбом, Динкић је рекао да се барата нетачним информацијама и да је реч о политичком хушкању.

"Истина је да је била идеја да се 16,5 хиљада државне земље изда у закуп, али пошто је било протеста, одустали смо и нисмо желели да у уговоре са Емираћанима ставимо нешто што је спорно. Једини закуп је '7. јули', ништа више, чак ни Карађорђево", каже министар. Пита се и зашто неком смета да власници земље буду Емираћани, ако им није сматало да земљу купују Мађари, Хрвати или Ирци.

Динкић каже да следи још један споразум, којим ће се покренути инвестиције у изградњу канала за наводњавање и одводњавање, што ће повећати извоз пољопривредних производа.

"Да су ови комбинати ваљали, држава би цветала. 'Ал Дахра' тврди да може да утростручи приносе, а планирамо и да део средстава дамо директно српским сељацима, кроз кредите, да инсталирају ту опрему и да унапреде своје системе", каже Динкић.

Најављује да већ од сутра почиње разговоре са онима који ће сачинити студије о изводљивости, да би посао могао да почне.

"'Сваровски' у јуну креће с послом, ми желимо буквално са свима који овде улажу да сарађујемо, а морам рећи и да смо у Емиратима разговарали и са руководством једне од најјачих фабрика чипова, о могућности да се овде прави нешто слично, како би се запослили инжењери техничке струке, са врхунским знањем", напомиње министар финансија.

Динкић истиче да многи нису успели да стигну ни до врата шеика Мухамеда, а да смо ми са њима пријатељи.

"То је земља са огромним капиталом. Када људи буду видели резултате, неће више бити скептицизма нити неповерења према земљама Блиског истока", рекао је Динкић.

Недостајале слога и стратегија

На примедбу да се нигде конкретно, у свакодневном животу не виде инвестиције које су у Србију ушле после 2000. године и којих је, према неким проценама, било између 60 и 70 милијарди евра, каже да никада није било јединства.

"Кад неко повуче на боље, други су вукли на супротну страну. Новац је отишао на јавну потрошњу, а ми сада улажемо у инфраструктуру. Преговарамо са Кином, ту је и моравски коридор, а улагаћемо и у енергетику", најављује Динкић.

Говорећи о градњи аутопутева, Динкић напомиње да није грађевинац, али смтара да је проблем у томе што смо лоше организовани.

"Рецимо 2006. имали смо вишак у буџету, значи није само до новца, него до организације посла. Десет година је модел био да фабрике које су некада биле добре чекају купца. Дошла је криза, почело реструктурирање, без пореза, без доприноса, само плате. Онда смо ми донели одлуку да се тај концепт наглавачке промени, да се не чека нови власник, него да видимо зашто је проблем да се произведе вишак. Боље је да ми купимо опрему и ишчупамо фирму из кризе, макар нас оптужили за интервенционизам", наглашава Динкић.

Није све тако црно

Актуелна влада се за пет месеци задужила 2,5 милијарди евра, за целу прошлу годину то је више од три милијарде, а јавни дуг је стигао до 17,5 милијарди евра.

Упитан смемо ли више да се задужујемо, Динкић је рекао да смо дошли до границе када раст јавног дуга треба да се заустави, али напомиње да је пола тих ствари нетачно. Прираст дуга је мањи, то је важно рећи, каже Динкић, и наводи да је некоректно поредити месеце са годином.

"Ова влада ће смањити дуг, за разлику од претходне. Ја нисам желео да страхујем за пензионере, лекаре, просветаре... Ми смо у септембру продали еврообвезнице, преполовили смо дефицит, немамо тако лоше резултате", наводи министар.

Динкић каже да се не би "освртао нити гледао у ретровизор, да нема напада са других страна".

Није проблем задуженост, каже, него бити презадужен.

"Ако немате стан, добро је што постоје кредити, али све дотле док без проблема можемо да отплаћујемо дугове, нема проблема и то је добро, тога раније није било...Код нас људи живе тешко, ми нећемо да кукамо, хајде да пробамо да узмемо новац тамо где га има и да направимо резултат, а не само шансу", акже Динкић.

"Правимо један нови програм који се тиче информационих технологија, представићемо га крајем фебруара и биће ту бројних олакшица за оне који се баве софтверском индустријом, повезаћемо научнике са индустријом, јер треба да извозимо и храну, али и софтвере", најављује Динкић.

Ова година није година чуда, рекао је министар, али и навео да ће бити промена, да ће у земљу ући новац.

"Доћи ће инвестиције, биће нових фабрика, али то нас неће извадити из кризе јер је она дугорочна. Ако извоз порасте, тек тада можемо очекивати бољи стандард", навео је Динкић.

Што се тиче инфлације, каже да ће бити дупло нижа него прошле године.

"Када имате рецесију ниска је инфлација, а ми смо имали и једно и друго. Прошла година треба да се заборави. У децембру је била негативна инфлација, али су неке цене услуга држане на нереално ниском нивоу. Све фирме онда имају губитке, па ми треба да уредимо ставри тако да држава директно даје новац онима који немају да плате струју", каже Динкић.

Напад на проблеме

О томе како спречити да у 2013. још сто хиљада људи не изгуби посао, јер таква су предвиђања, Динкић каже да "једна ласта не чини пролеће".

"Привреда се мора покренути да би се људи запошљавали. Ми идемо активно, нападамо проблеме. Мораћемо да инвестирамо, то је идеја, ефекти можда неће бити сасвим видљиви ове године, али у наредном периоду сигурно хоће. Највише ме растужују они који само кукају и чекају да се ствари десе саме од себе", рекао је министар финансија и привреде.

Мора се, каже, радити другачије него до сада, јер влада има вољу, чини велике кораке, а када играте офанзивно, резултат мора да буде бољи.

"Ја сам сада или крив, или заслужан, а координација у влади боља је него икада", истиче Динкић.

Говорећи о департизацији управљачких функција, Динкић каже да УРС испунио обећање.

"У ресорима које воде министри из те странке буквално ниједан човек није партијски запослен, осим наравно министра и државног секретара", напомиње Динкић и као примере наводи директор Пореске управе који је Ужичанин из Словеније, затим директора царине, и каже да се департизација у пракси види на сваком кораку.

На подсећање да је у ранијим владама много отвореније критиковао коалиционе партнере, а да је сада устукнуо након што је јавно критиковао именовање једног естрадног менаџера за помоћника министра саобраћаја, Динкић каже да постоје битне и мање битне ствари.

"Ми уопште нисмо очекивали да ћемо бити у влади, јер је и без нас постојала комотна већина. Највећа опозициона странка нас је звала у владу, дали су нам признање, звали су нас да радимо, да вадимо кромпире из ватре и да од Србије направимо бољу земљу", истиче Динкић.

Координација у влади је добра, па не морамо око свега да се сложимо, тврди министар финансија.

Влада јединствена у борби против корупције 

На питање шта пре може угрозити ову владу, исход борбе против корупције или ћуд кризе из које Србија није изашла, Динкић одговара да у прво не верује, јер влада апсолутно подржава ту борбу.

"Одувек ми је сметало када су се људи које и не познајем заклањали иза моје странке и мог имена. Ниједан шеф странке не може знати све чланове, ту не сме бити заштићених, то ја подржавам. У исто време, не сме се нико осуђивати док се истраге не заврше. Ми радимо најбоље што можемо свој посао, не размишљамо о тим неким сценаријима", истиче Динкић.

Причу о зборим, тврди, пласира опозиција која је "поприлично обезглављена и нема неку праву тему.

"Опозиција пласира тезу да ће бити избора како би ускочили у неку нову коалицију са СНС-ом. Мени је толико дегутантно када чујем Драгана Ђиласа како се, да употребим ту реч, шлихта Александру Вучићу, па то не иде уз председника ДС. Он каже да у овој влади само раде Вучић и Кркобабић, али мислим да ће се врло брзо показати да је он разочарање за симпатизере ДС", рекао је Динкић.

Говорећи о истрагама у борби против корупције, рекао је да Вучић, због своје енергије и храбрости заслужује сву популарност.

"Ми се ничега не плашимо, ја сам свестан да сам најдуже уз Расима Љајића на државним позицијама. Неки су покушавали да направе неке процесе, али ја мирно спавам и поносан сам што могу да политичарима у Србији, од некада Тадића, па Николића, Вучића, Дачића, Ђиласа, да кажем све што мислим, никога се не плашим у животу. Наша странка никада није имала министра полиције, или правосуђа, али ја нисам желео да се неко осети заштићеним и почне да крши закон", напомиње Динкић.

О томе да ли би за неког тајкуна могао да каже да није зарадио новац без "ветра у леђа", каже да већина јесте, и то у последњих двадесет година.

"Овде је само битно раздвојити индивидуалну од колективне одговорности. Ко год је кршио закон, мора бити санкционисан, али не сме бити политичких паковања за оне који закон нису кршили, али сметају јер критикују. Правосуђе и полиција морају да раде свој посао. Рецимо, овог човека који био директор странке 'Заједно за Шумадију' су ухапсили, али како је могуће да ухапсите човека да је оштетио буџет сопствене странке. Разлог је што локални полицајац има нешто против локалног градоначелника", тврди Динкић.

На питање шта би избори ове године значили за економију, одговара да то не би било добро, јер је претходна година направила "неславне рекорде".

"Шта год да се деси, то би било јако лоше, јер је Србији потребна стабилност, покретање привреде, већи стандард. У време избора се само губи време", сматра Динкић.

Закључује да му је жао што га више цене у иностранству него у земљи.

"Најбоље, уствари, пролазе они који ништа не раде, али најбитније је да постоје и да се признају резултати рада", рекао је министар Млађан Динкић и похвалио економски тим који га окружује који, каже, чине непознати људи, али врхунски стручњаци.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. јан 2013, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Dinkicu kralju!

pevamo svi!

(четвртак, 17. јан 2013, 14:18) - sasa [нерегистровани]

Opet isto

Umjesto da se ulozi u poljoprivredu i u
nove fabrike mi ulazemo u infrastrukturu.
Verovatno po nalogu zapada. Kakvi su putevi
bili u jugi ne verujem nista bolji od sadasnjih
a radilo se sto puta vise.
Djabe nam najbolji putevi kad necemo imati svoju
privredu koja ce to da koristi. Ako se ima svoja
proizvodnja nekako ces i to prevesti do kupaca
a ovako cemo imati puteve samo za strane firme.

(четвртак, 17. јан 2013, 14:07) - Boro [нерегистровани]

Imate li bolje

Licno nisam pristalica g-din Dinkica, takodje znam sta je sve i radio do sada, ali nije imao odresene ruke kao sada, jer je uvek bio u senci demokrata i radio ono sto mu je donekle bilo diktirano. Zato pustite neka odradi ono sto je zamislio, jer koliko vidim u Srbiji nema boljeg. Svi koji su do sada vodili ovu zemlju i ekonomiju su cista 0, a oni koji su nesto i vredeli, kao npr. g-din Jelasic, su izbaceni i isterani.

(четвртак, 17. јан 2013, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Pozitivan stav

Hvala gospodinu Dinkicu na pozitivnim mislima i naporima; daj Boze da ga podrze i odgovorno rade saradnici; moramo svi sebe pokrenuti i pametno raditi i uporno...

(четвртак, 17. јан 2013, 12:14) - anonymous [нерегистровани]

Dinkic

Nije mozda uvek cinio prave poteze, ali iritira me sto nekima a priori sve sto Dinkic radi smeta bez obzira da li ispalo dobro ili lose. Dovodjenje Fijata je recimo njegova zasluga, isto tako i rekordna prodaja Mobtel:a. Imao je naravno neke vizionarske gafove (akcije od 1000 evra, "kriza nasa sansa") i nekima njegov stil bode oci, ali covek je jednostavno rodjen menadzer koji ume za sve da nadje resenje i sa svakim da sklopi posao, bio to zapadnjak ili arapski seik.

Ova vlada ima tri izuzetno jake licnosti koje nisu istovetnog karaktera niti istovetnog politickog profila, ali upravo je to po mom misljenju najveca snaga ove vlade. Kao sto ne valja otvoreno sukobljavanje, tako ne valja ni prevelika monolitnost vlasti. Da ne ureknem, ali mislim da ce se ova vlada pokazati najboljom do sada. Pocetak bar veoma obecava, i to u gotovo svim poljima!

(четвртак, 17. јан 2013, 11:14) - Nikolina [нерегистровани]

Vreme je da zahvalimo Dinkiću

Zna Dinkić da skroji priču po meri naroda, ali i narod veoma dobro zna koliko je on uopšte ostvario od svih svojih priča i raznoraznih obećanja. Mislim da bi se mi svi zajedno trebali zahvaliti na radu g. Dinkića. Vreme je da se u ovoj našoj zemlji nešto već i promeni

(четвртак, 17. јан 2013, 10:45) - Mila [нерегистровани]

Koji novac?

Kaze g. Dinkic da je novac prethodnih godina odlazio na javnu potrosnju (a sada odlazi u infrastrukturu), pa se pitam hoce li on to da kaze da se budzet mozda punio od nabujale proizvodnje, ali nije dobro trosen. I da se, naravno, puni sada od te iste proizvodnje, ali ce biti pametnije koriscen.

(четвртак, 17. јан 2013, 10:23) - petar n.sad [нерегистровани]

samo napred

g.dinkiću,
za razliku od vas koji nudite opcije,rešenja i što je najvažnije borite se i radite, razna laprdala jedino šta uspevaju da prave promaju i da stavljaju klipove u točkove.
zato, samo napred i ne odustajte-vreme će pokazati ko je ko.

(четвртак, 17. јан 2013, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

Prvi koji nije "lelekao"

Ne znam šta je sve od ovoga tačno i šta će se ostvariti, a šta ne, ali ono što me je podstaklo na napišem komentar je sinoćnji osećaj posle intervjua. Napokon, jedan od retkih koji nije "lelekao", i unosio mrak u već postojeće sivilo. Energija, rad i optimizam..dovoljno za sada.

(четвртак, 17. јан 2013, 09:43) - Igor Gavran [нерегистровани]

Obecanja

Obecanja, obecanja, a nas narod lepo kaze "obecanje, ludom radovanje". A svake godine sve gore i gore.