Читај ми!

Сао Томе има принципе о Косову

Афричка држава Сао Томе и Принципе поништила признавање Косова, јер одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини. Традиција добрих односа двеју земаља нашла је потврду и у овом праведном чину, рекао премијер Ивица Дачић.

Председник Сао Томе и Принципе, Мануел Пинто да Коста, донео је одлуку о поништењу признавања независности Косова пошто одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини, преноси приштински лист Коха диторе.

"Поклон који је заменик премијера Беџет Пацоли дао Косову за новогодишње празнике 2011. показао се као ‘празан'", истиче лист, након долуке председника афричке земље Сао Томе и Принципе да поништи одлуку о Косову.

Тадашња влада Сао Томе и Принципе је у марту 2012. године, три месеца после Пацолијеве изјаве, донела одлуку која никада није ступила на снагу. 

Разлог за негласање у скупштини Сао Томе и Принципе били су проблеми које је демократска влада имала са скупштинском већином.

У косовској влади, међутим, нису изгледа узбуђени одлуком председника Сао Томе и Принципе.

Јетлир Зуберај, саветник заменика премијера Пацолија, рекао је да је признавање из те државе одрживо и да Влада Косова не коментарише унутрашња догађања.

"Признавање Сао Томеа је завршена прича. Имамо усмено признање да је Влада Сао Томеа донела одлуку о признавању Републике Косово. Не коментаришемо унутрашње стање те државе", рекао је Зуберај.  

Косовску независност, проглашену једнострано, до сада је признало 96 земаља.

Дачић: Важан и праведан чин 

Премијер Ивица Дачић упутио је честитку Габријелу Аркањи Фереиру да Кости поводом избора на функцију премијера Демократске Републике Сао Томе и Принципе.

"У име Владе Србије и у своје лично име упућујем Вам искрене честитке и најбоље жеље за успешно вршење Ваше одговорне дужности. Користим ову прилику да захвалим на одлуци о стављању вета на одлуку о признавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, коју је донела претходна влада Демократске Републике Сао Томе и Принципе", наводи се у честитки Дачића.

Председник Владе Србије истакао је да је традиција добрих односа двеју земаља нашла потврду и у овом важном и праведном чину, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво