Четири стуба српске спољне политике

Европска унија, Русија, САД и Кина четири су стуба српске спољне политике, рекао председник Борис Тадић. "Идеја је једноставна - да се наши споразуми о слободној трговини са ЕУ, земљама ЦЕФТ-а, Русијом и Турском не само када су кинески партнери, него и сви остали, искористе како би производња у Србији могла да буде пласирана на та тржишта", истакао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија има четири стуба спољне политике: Европска унија, Русија, САД и Кина, и да ће то у дужем периоду бити основна доктрина спољне политике.

У другом делу интервјуа "Политици", који је објављен данас, Тадић је истакао "да се ниједног тренутка не сме смести са ума да Србија као свој централни политички циљ поставља чланство у Европској унији" и оценио да стратегијска партнерства са САД, Русијом и Кином не ометају постизање тог задатка.

"Сматрам да је данас Србија заокружила своју спољнополитичку доктрину. На почетку 21. века свет је доживео две значајне промене. Прво смо имали недвосмислену доминацију САД и заокруживање економског простора ЕУ и појаву нове европске валуте. Друга измена је дошла после светске финансијске кризе када је Кина потпуно јасно наступила као будући светски економски лидер", навео је Тадић.

Према његовим речима, те чињенице Србија мора да узме у обзир и тако креира своју спољну политику.

"У међувремену, Русија је пре настанка светске економске кризе због раста цена нафте и земног гаса обновила своје економске и спољнополитичке потенцијале и била велики пријатељ у подршци Србији у одбрани интегритета наше земље на Косову и Метохији што нас је недвосмислено водило у посебно блиске односе с Русијом, поред историјског пријатељства", рекао је Тадић.

Привлачење кинеских инвеститора

Председник Тадић је оценио је да је најважнији сегмент економских односа Србије и Кине привлачење кинеских инвеститора.

"За њих се данас боре сви у свету и важна околност је да је формулисана нова доктрина у кинеској економској политици, доктрина одласка у друге земље. Заједничка изјава председника Ху Ђинтаоа и моја о стратегијском партнерству чини кудикамо вероватније кинеске инвестиције у српској економији", рекао је Тадић.

Он је навео да је једна од конкретних последица путовања у Кину споразум чији је део мост који спаја две обале Дунава у Београду и да верује да ће већ следеће године отпочети радови, као и да је "важан посао и изградња бесцаринске индустријске зоне и новог лучког капацитета".

"Идеја је једноставна-да се наши споразуми о слободној трговини са ЕУ, земљама ЦЕФТ-а, Русијом и Турском на неки начин, не само када су кинески партнери, него и сви остали, искористе како би производња у Србији могла да буде пласирана на та тржишта од осамсто милиона становника", рекао је Тадић истакавши да верује да су и кинески партнери, као и многи други у свету, изузетно заинтересовани за тај потенцијал.

Према његовим речима, на економским форумима у Пекингу и у Шангају наши привредници су гарантовали да ће у октобру или новембру прве кинеске инвестиције угледали светло дана у Србији.

"Ја сам рекао да ћу доћи да отворим те нове производне погоне ако је то истина и надам се да ће тако и бити", рекао је Тадић наводећи да је реч о производњи беле технике, што би било изузетно корисно јер би смањила наш спољнотрговински дефицит, као и да би било веома значајно да се обнови производња, на пример, телевизора у Србији или расхладних уређаја.

"Ми до изјаве о стратешком партнерству нисмо дошли током нашег боравка у Кини, већ је та изјава припремана последње четири године. Ја сам три пута био у посети Кини у последње четири године и сваки пут смо ишли корак даље. Оно што је важно да се зна у нашој јавности јесте да принципи које смо председник Ху Ђинтао и ја дефинисали подразумевају да све што чинимо чинимо на обострану корист", рекао је Тадић.

Он је рекао да "нема никакве дилеме да у годинама и деценијама које долазе Кина долази на челно место у светској економији и с таквом земљом је по дефиницији корисно имати стратегијско партнерство".

Чланство у ЕУ непроменљив циљ

Наводећи да је најважније да Србија постане чланица ЕУ и да је то политички циљ који је непроменљив, Тадић је истакао да да је изузетно задовољан што је управо у разговорима с председником Ху Ђинтаом изричито наглашено да је интерес Кине да Србија што пре постане чланица ЕУ, а исти такав став имају и Русија и САД.

Председник Тадић је подсетио да је ове године ишао у званичну посету Француској и Шпанији, које су недвосмислено европске земље, а после тога и међу несврстане, па Србија није отишла у несврстане.

"Састао сам се с потпредседником САД Џозефом Бајденом, долази нам председник Русије Дмитриј Медведев, сасвим сигурно ћу у Њујорку срести и председника Барака Обаму", рекао је Тадић наводећи да ће се то догодити током заседања Генералне скупштине УН.

"То неће бити званични разговори, већ ће бити радни разговор и то је, ја мислим, добро за Србију", додао је Тадић.

На питање како тумачи најновију изјаву руског премијера Владимира Путина да су с морално-етичког становишта поређења Косова с Јужном Осетијом и Абхазијом оправдана, и да ли је то наговештај редефинисања руског става у односу на Косово и Метохију, Тадић је рекао да "оно што је најважније за Србију јесте да ми имамо непрекидно и директно комуникацију са институцијама Русије и да се руска политика према Косову и међународним мултилатералним институцијама не мења".

"Биће прилике да то још једном потврдимо током боравка председника Медведева у Србији. Оваква једна изјава може бити стављена у контекст односа са САД и политичких потеза које су САД повлачиле у последње две године, а никако у контекст односа према Србији, односно према Косову", рекао је Тадић.

Он је рекао да Србија нема намеру да постане чланица Покрета несврстаних, који мора да буде реформисан.

"С друге стране, веже нас дубоко пријатељство са многим несврстаним земљама. Сви рационални разлози нас воде ка томе да сарађујемо с Покретом несврстаних. Због тога смо и предложили обележавање 50. годишњице несврстаних у Београду", рекао је Тадић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво