Читај ми!

Обезбеђен новац за војвођански буџет

Бојан Пајтић каже да су обезбеђена средства за изградњу деонице пута Нови Сад-Рума и да су о томе добили сагласност Републичког министарства финансија и привреде. Та средства су, како објашњавају у Министарству, иначе планирана буџетом за 2013. годину. Пајтић каже да ће тако буџет покрајине чинити седам одсто републичког буџета, како стоји у Уставу Србије.

Председник покрајинске Владе Бојан Пајтић каже да су обезбеђена средства за изградњу деонице пута Нови Сад-Рума и да су о томе добили сагласност Републичког министарства финансија и привреде. Та средства су, како објашњавају у Министарству, иначе планирана буџетом за 2013. годину, као капитални трансфер, уз гаранције Србије за кредит кинеској Ексим банци којим ће бити реализован пројекат.

Бојан Пајтић је изјавио да ће Република за покрајински буџет издвојити још 12 милијарди динара за капитална улагања, чиме, како је рекао, нема више потребе за привременим финансирањем покрајине.

Пајтић је новинарима у Влади Војводине рекао да ће врло брзо изаћи са предлогом буџета за 2013. који ће износити 71 милијарду динара, што задовољава уставну гаранцију да буџет Војводини чини седам одсто буџета Србије.

"Новац ће бити искоришћен за наш најприоритетнији програм, а то је изградња полуауто-пута од Новог Сада до Руме, који подразумева и изградњу тунела кроз Фрушку гору", рекао је Пајтић.

Додао је да Војводина кроз тај пројекат жели да пружи могућност развоја неразвијеним деловима Војводине.

Пајтић је рекао да је зато предлог Републике прихваћен, јер омогућава да Војводина дефинише буџет у складу са уставним оквирима.

"Отпали су разлози за привремено финансирање и тиме је практично задовољен уставни оквир, а испуњава се и услов да три седмине средстава иде у капитална улагања", рекао је Пајтић.

Према његовим речима, Покрајина је инсистирала да Војводина добије средства која јој се гарантују по Уставу и у том правцу најавила поступак пред Уставним судом и покретање парничних поступака.

"Разговори са председником државе Томиславом Николићем и министром финансија Србије Млађаном Динкићем су уродили плодом и нема више никаквог разлога да покрећемо поступке пред судовима због актуелног буџета Србије", нагласио је Пајтић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић оценио је да је веома значајно да се поштује највиши правни акт државе јер је он темељ једне државе и неозбиљно би било да се он не поштује.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се