Читај ми!

Нема сукоба Цркве и државе

Писмо које се појавило у медијима, о наводном неслагању СПЦ са државном политиком према Космету није аутентично, рекао епископ бачки Иринеј. Не постоји сукоб између Цркве и државе ни по овом, а ни по неком другом питању, истакао Иринеј.

Портпарол Српске православне цркве епископ бачки Иринеј рекао је да наводно писмо Синода СПЦ упућено државном врху које је објављено у медијима није аутентично.

"Писмо није аутентично и не постоји никакав ултиматум ни меморандум СПЦ државном врху, а ни сукоб између Цркве и државе ни по овом, а ни по неком другом питању", рекао је владика Иринеј новинарима испред Председништва Србије.

Епископ бачки је, међутим, рекао да је Синод председнику Србије упутио друго писмо о питању Косова, али да то није ово које је доспело у јавност.

"Синод се обратио и писано и усмено руководству Србије, али то је нешто сасвим друго. Тај документ постоји, али није намењен јавности. Упућен је председнику Томиславу Николићу и преко њега целом руководству, али то није ово што је објављено", рекао је владика Иринеј.

Према његовим речима, недостојно је што су поједини медији покушали да створе атракцију и сензацију и да лажно прикажу ствари.  

Како је објаснио владика Иринеј, за СПЦ је неприхватљиво било какво признавање самопроглашене државности Косова и Метохије, као што је неприхватљиво и постављање границе између централне Србије и Космета, а исте ставове, додао је, заступају и председник Србије, Влада и тим који на челу са премијером Дачићем преговара о овим питањима.

Према његовим речима, оно што Црква мисли и говори о проблему Косова и Метохије то говори јавно и одговорно и ти ставови су добро познати јавности. 

Иринеј је истакао да не постоји држава на свету која би пристала да било ко силом комада њену територију и разбија њено јединство, а то, како је уверен, неће бити случај ни са Србијом.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво