Читај ми!

Русија и Путин су уз Србију

Србија је заинтересована за сарадњу са Русијом, а пројекат "Јужни ток" ускоро ће потпуно повезати две земље, рекао председник Томислав Николић. Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове, рекао потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, који је у Београду разговарао и са премијером Дачићем и министром Вучићем.

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин посетио је Београд, где се састао са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем. Рогозин је поручио да Русија има и жељу и новац да улаже у Србији.

Србија је изузетно заинтересована за сарадњу са Руском Федерацијом у бројним областима, а да ће ускоро пројекат "Јужни ток" потпуно повезати Русију и Србију, поручио је председник Николић у разговору са Рогозином, а саопштила је Прес-служба председника Србије.

Председник Николић је нагласио да постоји жеља да се, осим на пољу енергетике, посебно унапреди сарадња две земље и у наменској индустрији, али и у другим гранама привреде.

"Наша пољопривреда, на пример, може да створи квалитетне производе који су потребни руском тржишту и Србија је спремна да обезбеди велике количине за пласман у Руску Федерацију", додао је председник Николић.

Председник Николић је, такође, рекао да Србија води политику војне неутралности и да ће због тога ускоро бити упућена наша парламентарна делегација у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), пошто Србија већ има своје представнике у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Потпредседник руске владе обавестио је председника Николића да су руски органи и званично одобрили кредит под повољним условима Србији, који је нашој земљи недавно обећан.

Русија има и жељу и новац да улаже у Србији 

На конференцији за новинаре, после састанка са министром Вучићем, Рогозин је поручио да су Русија и њен председник Владимир Путин уз Србију и да Русија има и жељу и новац да улаже у Србији.

Москва је у новим српским властима добила поузданог и озбиљног партнера, истакао је Рогозин и додао да је Русији потребна јака Србија која ће заступати своје позиције.

"Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове", рекао је Рогозин.

Русија, са своје стране, "има и жељу и новац да улаже у Србији и верујем да наш 'брак' неће бити само из интереса, него и из љубави", прецизирао је Рогозин. Руски званичник истакао је да Москва и даље подржава Србију када је реч о заштити територијалног интегритета и целовитости.

Наводећи да не може да не примети ужасне последице бомбардовања Србије, он је подсетио да је међународно право засновано на два принципа: заштити територијалног интегритета и праву на самоопредељење, али да је први принцип важнији.

"Право на самоопредељење се уважава само у једном случају, а то је када постоји претња геноцидом или уништењем неке конкретне нације и само тада оно може да превлада први принцип. Питам зато: ко је 2008. угрожовао Албанце, ко конкретно? У Београду је на власти била влада која је постигла компромис око Косова, Милошевић је био већ уклоњен. Зашто је онда донета одлука о признавању Косова", упитао је Рогозин.

Руски званичник истакао је да ће његова земља наставити да подржава Србију на том плану не само зато што је њен пријатељ и не зато што је адвокат Србије, већ зато што заступа међународно право.

Србија ће се руководити својим интересима

После састанка са Рогозином, Александар Вучић је рекао да није спорна жеља Србије да уђе у Европску унију, као и да задржи пријатељске односе са Русијом.

Вучић је рекао да Србија неће дозволити да било ко поквари њено пријатељство са Русијом, али је додао да то нико није ни тражио - ни из ЕУ ни са неке друге стране.

Први потпредседник Владе рекао је и да ће се Србија руководити својим интересима, јер постоји, пре свега, због својих грађана.

Говорећи о тежњи Србије да постане члан ЕУ, Рогозин је рекао да између чланства Србије у ЕУ и стратешког партнерства са Русијом нема конфликта интереса и да Србија може да буде "партнер и ЕУ и Русији".

Међутим, потпредседник руске владе рекао је да је, уколико је за пријем Србије у Европску унију услов да призна Косово, то "безобразан услов".

"Ако је за пријем у ЕУ услов да се призна Косово, треба да размислите о том услову. То је безобразан услов..., али то је ваша суверена одлука и Русија ће подржати вашу одлуку", рекао је Рогозин.

Рогозин се састао и да председником Владе Србије Ивицом Дачићем. Они су оценили да се сарадња две земље значајно унапређује и потврдили став да "решавање проблема у јужној српској покрајини мора да буде у складу са међународним правом".

Премијер Дачић истакао је да политика Србије према питању Косова и Метохије није промењена.

Како је саопштено из Владе Србије, Дачић и Рогозин размотрили су на данашњем састанку могућности већег присуства руских инвестиција, привреде и банака у Србији, као и заједнички наступ компанија обе земље на тржишту.

Договорен је наставак сарадње у области ванредних ситуација, посебно на разминиравању терена и оцењено да Хуманитарни центар у Нишу има регионални значај на том плану.

Премијер Дачић и потпредседник руске владе Рогозин разматрали су и могућности заједничке борбе против тероризма и илегалне трговине наркотицима.

Потпредседник руске владе састао се и са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем, са којим је разговарао о раду Скупштине и будућем учешћу делегације Србије у Организацији договора о колективној безбедности.

Рогозин се интересовао за политичку ситуацију, за активности Народне скупштине и стабилност скупштинске већине, саопштио је Кабинет председника Скупштине.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво