Читај ми!

Нераскидиво српско-грчко пријатељство

Србија и Грчка везане су традиционалним пријатељством, наше историје су испреплетане и увек ћемо бити упућени једни на друге, рекао председник Томислав Николић после сусрета са Каролосом Папуљасом. Србија ће испунити све услове које постави ЕУ, али никада неће признати независност Косова, рекао је Николић.

17.56 - Председник Србије разговарао са председником највеће грчке опозиционе странке Сириза Алексисом Ципрасом.

16.12 - Томислав Николић се састао са лидером грчке владајуће коалиционе партије Пасок Евангелисом Венизелосом.

15.25 - Председник Србије положио венац на гроб Незнаном јунаку у Атини.

13.47 - Почео састанак Томислава Николића и грчког премијера Антониса Самараса. 

11.55 - Председник Србије Томислав Николић састао се са председником грчког парламента Вангелисом Меимаракисом, од којег је добио гаранције да се став Грчке према независности Косова неће мењати.

Председник Србије Томислав Николић после сусрета са грчким колегом Каролосом Папуљасом у Атини рекао да ће Србија испунити све услове које ЕУ пред њу поставља, али да никада неће признати независност Косова.

Грчки председник је, у заједничком обраћању новинарима, указао да су геополитичке прилике у ширем региону осетљиве и да су стога Грчка и Србија, као земље са историјским пријатељским везама, дужне да показују солидарност по критичним националним питањима.

Николић, који је у председничкој палати дочекан уз највише државне почасти, је истакао да је очување суверенитета Србије, за шта наша земља ужива подршку Грчке, национални интерес, те да званична Атина може рачунати на помоћ Србије.

"Србија ће помоћи Грчкој, ако жели, да реши неке своје проблеме. Ми имамо пријатељства, угледа и поверења да можемо да помогнемо да се народи, који заправо нису посвађани између себе, измире", рекао је Николић.

"Србија и Грчка немају ни један отворени проблем и ниједно отворено питање имају само пријатељство које никад неће престати. Није случајно Свети Сава на територији Грчке саградио српску светињу манастир Хиландар, није случајно српска војска у Грчкој нашла уточиште и опоравак", рекао је Николић.

Грчки председник је Николићу пренео став званичне Атине по питању Кипра и спора око имена са суседном Македонијом. Папуљас је нагласио да Грчка подржава европски пут Србије и да је основна политика те земље - стабилност и мир у ширем региону Балкана.

"Због остваривања тог заједничког европског циља и консолидације стабилности у Србији подржавамо укључење свих земаља Западног Балкана Европској унији ", рекао је Папуљас.

Николић је поручио свом грчком колеги да пажљиво прати тешкоће које су задесиле Грчку и да је уверен да ће се та земља изборити са садашњом економском кризом.

"Грчки народ је способан и научио је да се жртвује. Грчка ће се изборити са овом ситуацијом", истакао је Николић.

Папуљас је рекао да је уверен да ће његова земља пребродити кризу. "Грчка пролази кроз дубоку економску кризу. Из ове кризе ћемо изаћи јачи због грчког народа који је превише пропатио", истакао је Папуљас.

Двојица председника су пред почетак састанка разменили поклоне. Папуљас је Николићу поклонио реплику дела мермера са Акропоља, а Николић Папуљасу копију фреске из 12. века.

Став Грчке према независности Косова непромењен

Председник Србије састао се и са председником грчког парламента Евангелосом Меимаракисом, који је истакао да се став Грчке према независности Косова неће мењати.

Меимаракис је изразио јасну подршку Грчке европском путу Србије и нагласио да је од суштинске важности да регион Балкана буде стабилан и безбедан.

Председник Србије је свом домаћину поручио да Србија веома цени подршку коју Грчка пружа Србији и када су у питању европске интеграције и територијални интегритет.

Томислав Николић разговарао је и са лидером грчке владајуће коалиционе партије Пасок Евангелисом Венизелосом.

Поред састанака Николића са Папуљасом и Меимаракисом одржан је и састанак делегација две земље. У њему су, са српске стране, учествовали министар спољних послова Иван Мркић, министар културе Братислав Петковић, саветник председника за спољну политику Марко Ђурић и амбасадор Србије у Атини Драган Жупањевац.

Николић je у Атини, у присуству грчког министра одбране Паноса Панајотопулоса положиo венац на гроб Незнаном јунаку, а потом и са грчким министром за развој Костасом Хаџидакисом присуствовао седници грчко-српског пословног савета у амбасади Србије.

Председник Николић ће 10. новембра у Солуну, поводом годишњице примирја у Првом светском рату, положити венац на српском војничком гробљу Зејтинлик, а након тога ће отпутовати на Свету гору.

Делегација Србије посету Грчкој завршава 11. новембра, када ће бити одржана комеморативна церемонија у Меморијалном центру на острву Видо и положени венци у Плаву гробницу.

Како је најављено, делегација ће у недељу посетити и поставку у "Српској кући" на Крфу, посвећену боравку српских трупа на том острву током Првог светског рата.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво