Читај ми!

Дачић и Тачи о састанку у Бриселу

Сутрашњи састанак у Бриселу представља наставак разговора о нормализацији односа Београда и Приштине, али нема ни говора о томе да се дијалог заврши обостраним признавањем, рекао премијер Србије Ивица Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је, пред сутрашњи наставак дијалога у Бриселу, да наставак разговора иден у правцу нормализације односа Београда и Приштине, али да нема ни говора о томе да се дијалог заврши обостраним признавањем.

"Апсолутно је немогуће да Србија призна овако проглашену независност Косова", нагласио је премијер Србије у изјави новинарима, а на питање да прокоментарише изјаву косовског премијера Хашима Тачија да ће исход целог процеса бити међусобно признавање, одговорио:

"Он може да изјављује шта год хоће, исто тако као што бих и ја могао да изјављујем шта год хоћу, али не желим. Немамо ништа против да разговарамо о тоталној и потпуној нормализацији односа, а то подразумева договор са Србијом и компромис".

Према његовим речима, важно је да ЕУ тај дијалог води статусно неутрално и да нема присиљавања да Србија нешто мора да уради уколико жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ или чланство у Унији.

"Ми имамо иницијативу, предлажемо и желимо да се то питање реши што пре, али, да би се решило, ти предлози морају да поштују легитимне интересе и Срба и Албанаца на Косову", истакао је српски премијер.

Дачић је објаснио да сутрашњи састанак са високом представницом ЕУ и косовским премијером, други по реду, представља наставак договореног и нагласио да је Београд спреман за потпуну нормализацију односа са Приштином, али да то подразумева договор и компромис са Србијом.

"То није никакав спектакуларни састанак. То је део онога што смо се договорили – да наставимо и да стално водимо дијалог, да отворено разговарамо о свим питањима", рекао је Дачић.

Додавши да очекује разговор који ће дотаћи многе теме, Дачић је рекао да је први састанак наишао на добар одјек у свету и да је за Србију веома битно да се тај тренд настави.

Према његовим речима, важно је и да се то питање не оставља неким будућим генерацијама. "Ако га не реши ова влада тешко ће се било која друга усудити да га решава", рекао је премијер Србије.

Тачи: Без разговора о статусу

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је у Загребу да ће са премијером Србије Ивицом Дачићем сутра у Бриселу разговарати о спровођењу до сада постигнутих споразума Београда и Приштине, али да неће бити речи о статусу Косова.

На конференцији за новинаре, после разговора са хрватским премијером Зораном Милановићем, Тачи је рекао да Београд треба да одустане од паралелних структура безбедности на Косову као остатака политике Слободана Милошевића, као и да је важно да се хитно реши судбина 1.800 несталих Албанаца са Косова.

Упитан да ли је спреман да са Дачићем разговара о српској платформи за Косово, Тачи је казао да Србија нема ни морално ни политичко ни законско право да решава питања Косова.

"Статус Косова је проглашењем независности једном заувек решен", рекао је Тачи.

Он је додао да Косово иде према евроатлантским интеграцијама што ће, оценио је, допринети стабилности не само Косова већ читавог региона.

Премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је да верује да ће влада у Београду бити разумна и прагматична у разговорима са Приштином.

Он је додао да је Хрватска спремна да помогне у дијалогу Београда и Приштине, ако обе стране имају поверења, али да неће да се намеће.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво