Читај ми!

Темељи Владе стабилни

Влада ће настојати да наредне године обезбеди привредни раст и стабилнију валуту, рекао је премијер Ивица Дачић у Дневнику РТС-а. Косовски проблем не желимо да остављамо будућим генерацијама, истиче Дачић. Прислушкивање не може да уздрма темеље Владе, јер нико из ње није укључен у оно што се дешава, каже премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ова Влада из своје политичке стабилности црпи свој капацитет да води политику и решава тешка питања.

Премијер је подсетио да се у време када је ова влада формирана постављало питање економских параметара и могућности да ли се може издржати са тако неповољном економском ситуацијом. 

"Буџетски дефицит је био огроман, доспевале су рате за кредите, требало је измирити редовне обавезе, као што су плате и пензије, а постојала је опасност да влада неће моћи да измирује основне обавезе", рекао је Дачић.

Према његовим речима таква опасност више не постоји и влада ће настојати да наредне године обезбеди привредни раст и стабилнију валуту.

"Јавни дуг ће и наредних година бити висок, јер је то немогуће одмах смањити. Морамо да објединимо све факторе економске политике што ће довести до привредног раста, јачања домаће валуте", рекао је премијер.

Премијер је оценио да предстојећи састанак са Приштином није никакав кључни састанак, већ  је уговорен раније и представља наставак дијалога.

"Ми смо спремни да ово питање не остављамо будућим генерацијама. Морамо да решимо свеукупан проблем Космета. Не желим никога да лажем и сада се тачно зна шта можемо, а шта не", истакао је Дачић.

Према његовим речима Влада има предлог за коначно решење и, ако се око тога не може договорити, треба видети шта може да се уради за бољи живот грађана. 

Председник Владе Србије је навео да отварање канцеларија за везу није на дневном реду, и да то није тачка о којој се разговара.

"Тема је спровођење договора који су већ потписани, питање верске и културне баштине, питање транспаретности финансирања од стране Србије, то није спорно и ми то не кријемо. Има, више тема о којима се може разговарати, рекао је Дачић.

Прислушкивање истражити до краја 

Премијер је нагласио да је ова влада стабилна и да прислушкивање не може да уздрма њене темеље, јер нико из Владе није укључен у оно то се дешава. 

"Уколико је било прекорачења и злоупотреба наравно да ће сви одговарати. Тражио сам извештај од Дирекције полиције, а у то је укључена и унутрашња контрола и тужилаштво",  рекао је Дачић и истакао да се то питање мора истражити до краја.

"Министар нема надлежности за оперативне акције нити потписује налоге за вођење оперативних акција", рекао је Дачић, који је и министар унутрашњих послова.

Премијер је истакао да је улога безбедносних структура веома велика, али, како каже, ниједна институција није већа од државе.

"Најважније је имати законе који ће спречити злоупотребу. Оваква ситуација не сме да постоји, па зато прописи морају да се мењају", навео је премијер.

Он је подсетио да полицију чека конкурс за новог директора полиције, јер је Милораду Вељовићу истекао мандат пре годину и по дана.

Дачић је навео да се Вељовић налази на функцији до избора новог директора, "тако да ту нема никаквих смена, или било чега другог", додавши да је то "редовна законска процедура".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво