Охрабрење евроинтеграцијама

Осим подршке наставку дијалога о Косову, посета Хилари Клинтон и Кетрин Ештон треба да покаже подршку и охрабрење Србији да настави европски пут, али и да покаже солидарност Америке и Европе када је реч о политици на Балкану, сматра професор Предраг Симић.

Повод за долазак у Србију америчке државне секретарке Хилари Клинтон и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон јесте Косово, али је то више охрабрење посусталим евроинтеграцијама, оцењује професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Симић је, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да Запад посебно забрињава то што је у Србији пала подршка европским интеграцијама, посебно међу младима.

"Посета две даме треба да покаже подршку и охрабрење Србији да настави европски пут, али и да покаже солидарност Америке и Европе кад је реч о политици на Балкану", нагласио је професор Симић.

Њих две ће вероватно изразити задовољство САД и ЕУ досадашњим учинком односно усмерењем Владе Србије, али треба очекивати и да из својих "дипломатских ташни" извуку дневни ред за наставак преговора Београда и Приштине.

Запад ће, сматра Симић, и даље инсистирати да се агенда преговора решења косметског проблема настави тамо где су стали Борко Стефановић и Едита Тахири да се јачају односи Београда и Приштине као две Немачке, да се нормализују односи и да делегације Србије и Приштине седе заједно у УН.

Упитан како коментарише наводе у медијима да две даме долазе да Србији пренесу поруку да укине државне институције на северу Косова, да ће инсистирати на интегрисаним прелазима, али да ће властима у Приштини пренети јасну поруку да је "север Косова нешто друго", Симић је рекао да Србија жели за север Косова статус који има Република Српска.

Професор Симић је додао да, осим модела две Немачке који намеће Запад, у опцији је и модел Кине и Тајвана, где се инсистира да две делегације не могу седети заједно у међународним институцијама.

Хилари Клинтон долази недељу дана пре америчких избора, након којих она више вероватно неће бити државна секретарка, па је посета и покушај да се сачува тековина америчке политике јер ситуација на Балкану не говори у прилог стабилности поретка који су Американци оставили, закључио је професор Предраг Симић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се