Читај ми!

Влада вратила земљу у колосек

За првих 100 дана рада Влада Србије је доста тога покренула са "мртве тачке" и земља је враћена на колосек, истакао Ивица Дачић. Премијер Србије у успехе Владе убројао и поновно покретање европских интеграција. Најбитније је покренути Железару "Смедерево", а не да ли ће бити продата или не, рекао премијер Србије.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је Влада Србије за првих 100 дана рада доста тога покренула са "мртве тачке" и земља је враћена на колосек са којег се види светло на крају тунела.

Према његовим речима, за првих сто дана рада Влада Србије је земљу вратила из економског амбиса у стање које може да иде позитивним током и да је учинила више него што неке владе учине за цео мандат.

"Оно што је најбоља ствар јесте да грађани и даље имају очекивања од ове владе, али је рано да се каже да ли ће бити и успешна", рекао је Дачић новинарима у Центру за основну полицијску обуку полицијских приправника у Сремској Каменици.

У успехе постигнуте у првих 100 дана премијер је навео поновно покретање европских интеграција са тачке која је, како је указао, претила да оде у странпутицу.

Дачић је подсетио да је влада коју води прихватила да реализује све постигнуте договоре претходне владе у разговорима са Приштином, поново покренула дијалог Београда и Приштине, а да се лично састао са косовским премијером Хашимом Тачијем.

Према његовим речима, односи у Влади бољи су него на почетку мандата, нема сукоба и различитих тонова, нема оспоравања генералног курса, а све одлуке доносе се једногласно.

Дачић је подсетио и да је укинуо телефонске седнице које су биле пракса претходне владе када се, како је оценио, није знало шта се на њима доноси или усваја.

Премијер Србије истакао је да америчка државна секретарка Хилари Клинтон не долази у Србију да би испостављала ултиматуме већ да би охрабрила европски курс домаћих власти.

"Не треба да преваљујете толики пут да бисте некоме испоставили ултиматум. То се ради на друге начине", рекао је Дачић.

Најважније покренути Железару "Смедерево"

Осврнувши се на тендер за стратешког партнера за Железару "Смедерево", Дачић је истакао да је он продужен у договору са руском компанијом "Уралвагонзавод" која је тражила још времена за припрему документације.

Премијер је рекао да је могуће да се и пре истека тендерског рока потпише уговор о пословно-техничкој сарадњи са Русима.

"Најважније је да се Железара покрене, а не да ли ће бити продата или неће. Најважније је да то што Железара стоји не пада на терет Владе Србије", рекао је Дачић поводом продужетка рока за два месеца, до 26. децембра, за доставу обавезујућих понуда на тендеру за стратешког партнера за Железару.

Додао је да од Руса нико не може очекивати да купе Железару и буду у губитку, те је разумљиво зашто су тражили продужетак рока за слање понуде.

Говорећи о руском кредиту за подршку буџету Србије, Дачић је рекао да ће то бити предмет разговора и најавио да ће почетком децембра посетити Русију где ће присуствовати почетку изградње гасовода "Јужни ток".

Дачић је истакао да је задовољан предложеним аграрним буџетом за 2013. годину, иако он још не износи обећаних пет одсто државног буџета.

Коментаришући критике пољопривредника на рачун могућег аранжмана Србије са инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата о улагањима у пољопривреду, Дачић је рекао да су га министар финансија Млађан Динкић и потпредседник Владе Александар Вучић уверили да тај посао има изванредан комерцијални ефекат.

"Шта ћете, ми смо такав народ. Када нема инвестиција онда кукамо што их нема, а када их има, онда кукамо да нису добре", оценио је Дачић.

Подршка владавини права

Премијер Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је свечаности промовисања полазника Седме класе Центра за основну полицијску обуку у полицијске приправнике у Сремској Каменици и поручио будућим полицајцима да им је задатак подршка владавини права, заштита живота, слобода и лични интегритет људи и имовине.

Дачић је нагласио да му је изузетно драго што су ту генерацију полицајаца чинили приправници полицијских управа Врања, Лесковца и Београда који су на завршном испиту показали да то што долазе из разних градова није препрека да заједничким радом усвајају нова знања и вештине.

Министар је нагласио да се улажу напори да се националне заједнице укључе у све токове друштва и зато је посебно истакао да га радује што је међу 109 полазника 12 припадника албанске мањине са југа Србије.

"Постоји недостатак полиције у градовима и зато покушавамо да створимо основе да београдска полиција буде што више попуњена", рекао је Дачић с обзиром на то да је већина полазника из главног града Србије. 

Према његовим речима, савремено конципираном обуком, Србија и МУП доказују да разлике у полу, вери и националности могу бити само богатство и залог за бољу будућност, што се на примеру Седме генерације полазника тог центра и показало.

Министар је уручио решење о награђивању најбољима у рангу и поклоне, па је Милан Марковић добио лаптоп, Мирко Гојковић камеру, а Марија Димић фото-апарат.

Министар им је поручио да од њих очекује да својим знањем, залагањем и одговорношћу према професији дају лични пример и увек и на сваком месту буду чувари реда и закона.

Начелница Центра за основну полицијску обуку Биљана Пушкар подсетила је да тај Центар има традицију дужу од 160 година.

"Генерације су учене да граде свест о потреби да сваки појединац треба да да свој допринос опоравку и напредовању Србије и да се толерантношћу и изградњом колективног духа и припадности земљи, поштеним односом према раду и грађанима гради будућност", истакла је Пушкарева.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво