Читај ми!

Нова ера у српско-македонским односима

Другог дана посете Македонији председник Србије Томислав Николић обишао је српску породицу Ступар на обали Дојранског језера. Николић је са својим македонским колегом Ђорђем Ивановим посетио и манифестацију "Ракијада" у месту Валандово.

Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов посетили су у месту Дојран домаћинство српске породице Ступар, пореклом из Босанског Петровца, који већ трећу генерацију живе на обали Дојранског језера.

Председник Србије Томислав Николић рекао је за РТС да му се допао наслов у једним македонским новинама да је његова посета Македонији "почетак нове ере односа две земље", јер су се, како је истакао, лоши односи између Србије и Македоније увек преламали на српску националну мањину у Македонији.

"Ја мислим да смо успели да овако добрим, рекао бих присним односима, које смо остварили у Скопљу и са председником и са председником владе, достигнемо да се српска национална мањина осети потпуно равноправно у Македонији", рекао је Николић.

Николић и Иванов обишли су и традиционалну манифестацију "Ракијаду" која се у месту Валандову, на југу Македоније, одржава 13. годину за редом.

Два председника су у Валандову, родном мести Ђорђа Иванова, где се 20 такмичара надмеће у печењу лозове ракије, дочекани аплаузом, а од градоначелника тог места Николчета Чурлиновског на поклон су добили иконе Свете Петке, празника који православни верници данас обележавају.

Николић је градоначелнику Валандова поклонио домаћу ракију коју сам припрема на свом имању у селу Бајчетина, надомак Крагујевца, преноси Танјуг.

Председник Србије је обишао две винарије у Демир Капији и Стобију. У Демир Капији је посетио винарију "Еленови вила Марија" која је смештена у објекту који је раније припадао породици Карађорђевић и под заштитом је Унескоа, а потом и винарију "Стоби".

Николић борави у тродневној посети Македонији, током које се већ састао са државним врхом те земље, а сутра ће заједно са премијером Србије Ивицом Дачићем учествовати у обележавању 100. годишњице од почетка Балканских ратова, у месту Зебрњак, код Куманова.

Председници Николић и Иванов су јуче у Скопљу разговарали о односимадве земље, економским питањима и проблемима које две државе чекају на путу ка Европској унији.

Наше земље имају различите ставове о одређеним питањима, али нас то не спречава да гледамо у будућност, поручили су Николић и Иванов после састанка у председничкој резиденцији у скопском насељу Водно, где је Николић дочекан уз највише државне и војне почасти.

Николић је у Скопљу разговарао са премијером Николом Груевским и председником Собрања Трајком Вељаноским и положио венац на Споменик палим херојима за Македонију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво