Читај ми!

Вулин: Приштина на потезу

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију рекао да Србија инсистира на статусно неутралним разговорима о Космету и да чека потез власти у Приштини. Косовске власти одлуком о нормализацији односа са Србијом настављају политику једностраних потеза.

Србија инсистира да разговори са властима у Приштини буду статусно неутрални и своју платформу за преговоре ће представити када види шта о политичком дијалогу мисле привремене косовске институције, рекао је директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

"Ми инсистирамо да се поштује Устав Србије и Резолуција 1244, што значи да разговори буду статусно неутрални", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а и додајући да ће Београд изаћи са својом платформом после става власти у Приштини.

"Ми смо први рекли: 'Хоћемо политички дијалог. Водићемо га на највишем нивоу, а очекујемо и да друга страна, која је практично сада пристала на политичке преговоре, каже како види себе и све оно у шта ћемо се упустити'", рекао је Вулин.

Он је рекао да је ово једна од ретких ситуација у последњих 12 година да Влада Србије води активну политику према Косову и да Влада Србије у преговоре улази са пуним поверењем да ће се и међународна заједница држи задате речи и остати статусно неутрална.

Шеф Канцеларије за КиМ подсетио је да не постоји јединствена политика Брисела о косовском питању, јер од 27 земаља чланица Европске уније пет није признало једнострано проглашену независнот Косова.

Коментаришући данашњу одлуку косовске скупштине о нормализацији односа са Србијом, Вулин је рекао да је то наставак политике једностраних потеза власти у Приштини.

"Ако хоћете да имате неутралан дијалог, који је статусно неодређен, не може се говорити о добросуседским односима и нормализацији односа две државе", поручио је директор Канцеларије Владе Србије за КиМ.

"То је наставак њихове потребе за једностраним потезима. Ако хоћете неутралан дијалог, не можете да говорите о добросуседским односима. Приштина покушава да ојача своју преговарачку позицију", рекао је Вулин.

Он је подсетио да у техничком дијалогу Београда и Приштине ускоро треба да се разговара о питању телекомуникација, а косовске власти траже да добију међународни позивни број Албаније.

Говорећи о данашњем захтеву Владе Србије да органи државне управе без одлагања утврде који запослени на Косову примају плате и од косовских институција, Вулин је рекао да ће морати да се определе сви који Србију признају као своју државу.

"Сви живе тешко на Косову и Метохији, и северно и јужно, али сви који признају Србију као своју државу мораће да се определе. Није могуће седети тако дуго на две столице и није могуће не признавати Косово а примати новац од Косова", рекао је Вулин.

Он је додао да тај предлог није потекао само из Канцеларије за КиМ, већ да је та одлука донета једногласно на данашњој седници Владе Србије и да су је предложиле и подржале све српске општине на Косову и Метохији.

"Ми се за своју државу морамо борити. За њу се морамо борити сваки дан и ово је један од начина за то – неприхватањем онога што нуде привремене институције у Приштини, а што је неупоредиво мање од оног што дају Влада и буџет Србије", поручио је Вулин.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво