Читај ми!

Косовски кључ за Европску унију

Видљив и одржив напредак у односима Србије и Косова, који ће омогућити да обе стране напредују ка ЕУ без узајамног блокирања неопходан је да би Европска комисија предложила почетак преговора о чланству са Србијом, наводи се у нацрту извештаја Европске комисије у који је РТС имао увид.

У Нацрту извештаја о напретку Србије ка ЕУ наводи се да је видљив и одржив напредак у односима Србије и Косова, који ће омогућити да обе стране напредују ка ЕУ без узајамног блокирања, неопходан да би Европска комисија предложила почетак преговора о чланству.

У тексту у који је дописник РТС-а имао увид, а који треба да буде усвојен следеће среде, Европска комисија позива Србију да посебну пажњу обрати на владавину закона, реформу правосуђа, независност важних институција каква је Народна банка, као и да унапреди регионалну сарадњу и односе са суседним државама.

Пресек стања у европским реформама биће представљен следеће недеље. Извори у Европској комисији оцењују да ће извештај бити "уздржан", да ће констатовати да је због одржавања избора у већини кључних реформских области и поправљању односа са Приштином учињен ограничени напредак.

Када следеће среде буде представљао Извештај о напретку, комесар за проширење Штефан Филе неће моћи да предложи отварање преговора са Србијом. Дијалог Београда и Приштине још увек није настављен, па је сасвим јасно да кључни услов, везан за порављање односа са Приштином да тада не може бити испуњен.

Уместо тога Европска комисија даће своју дефиницију нормализације односа са Косовом. имајући у виду снажне ставове које о томе имају неке државе чланице пре свега Немачка.

У нацрту извештаја стоји да ће Европска комисија предложити преговоре чим оцени да је дошло до видљивог и одрживог напретка у односима са Косовом, које омогућава напредак ка ЕУ без узајамног блокирања.

Гералд Кнаус из Европске иницијативе за стабилност, наводи да Немачка сматра да је разумно навести већ сада остварљиве услове у вези са Косовом, као и да Србија буде притиснута да де факто призна да постоји граница или административна линија са Косовом.

"Најважније од свега је дефинитивно одбацити идеју поделе на терену и избећи пуцање на Кфор. Ако влада буде деловала у складу са тим, Немачка нема ништа против да Србија врло брзо започне преговоре", истиче Кнаус.

Европски извори кажу да, под условом да Београд постигне договор о телекому и енергији, и на терену започне примену споразума о управљању прелазима, Европска комисија ће вероватно имати материјала да пре марта препоручи отварање преговора.

Ханес Свобода, председник политичке групе социјалиста у Европском парламенту, каже да преговори треба да почну следећег пролећа, "али само ако ствари заиста иду у правцу нормализације, наставка дијалога и обуздавања радикалних елемената на северу Косова".

У Нацрту извештаја Комисије наводи се и да су кршење људских права, корупција и организовани криминал главни изазови са којима се суочава Србија и друге земље Балкана у процесу приступања ЕУ.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво