Читај ми!

Амнестија због претрпаних затвора

Влада на данашњој седници усвојила Предлог закона о амнестији затвореника осуђених на мале казне ради решавања проблема претрпаних затвора.

Влада Србије усвојила је предлог закона о амнестији и упутила га парламенту на усвајање по хитном поступку. Законом о амнестији биће обухваћено око 3.600 осуђеника који служе казне за лакша кривична дела.

У Министарству правде амнестију објашњавају као акт милосрђа, решење проблема преоптерећености српских затвора, али и потез којим ће се уштедети око 800 милиона динара у буџету.

Од Закона о амнестији многи очекују корист. Осуђеници за лакша кривична дела – смањење казни и слободу, а држава више новца у каси. У српским затворима, чији је капацитет нешто више од седам хиљада, тренутно се налази око 11 хиљада затвореника, па ће корист имати и управници затвора и социјални радници – мање штићеника и боље услове за рад.

"То је потреба растерећења капацитета када је реч о затворима, јер велики број људи, практично, чека на извршење затворских санкција односно казни. Наравно, то не подразумева амнестију за тешка кривична дела", каже Ивица Дачић.

Помиловање ће обухватити оне који су осуђени за лакша кривична дела у зависности од висине казне. Тако ће затвореници који су први пут осуђени, а казна им не прелази три месеца, бити ослобођени. Половину казне служиће они који су осуђени на казне од три до шест месеци, а четвртину сви чија је казна затвора дужа од шест месеци.

Од укупног броја осуђеника који ће бити амнестирани, трећина ће их се наћи на слободи одмах по ступању закона на снагу. Из Министарства правде прецизирају да је реч о једнократном закону.

"Значи, односи се на сва лица која су на дан ступања на снагу, тј. правноснажности на која се односи, значи већ сутрадан лица која буду осуђена и правноснажна пресуда оглашена правноснажном неће уживати право по закону о амнестији", каже државни секретар у Министарству правде и државне управе Данило Николић.

Милосрђе државе неће осетити ни они који су више од три пута правноснажно осуђени на затворску казну, као ни осуђеници за тешка кривична дела.

Нацртом је прецизирано да се закон не односи на осуђене за организовани криминал, тешке облике насиља, они који служе казну затвора од 30 до 40 година за тешко убиство, ратни злочинци, трговци дрогом осуђени за теже облике неовлашћене производње и продаје наркотика, они који су починили дела против уставног уређења и безбедности Србије – тероризам, они који су давали или примали мито.

Једини починиоци тешких кривичних дела који ће бити амнестирани јесу они старији од 70 година.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво