Скупштина о високом образовању

Измене Закона о високом образовању треба што већем броју студената да омогуће упис у наредну годину студија, рекао министар Жарко Обрадовић, представљајући закон у Скупштини.

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас начелну расправу о изменама закона о високом образовању, а рад настављају сутра разматрањем неколико међународних споразума.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да ће измене Закона о високом образовању треба што већем броју студената да омогуће упис у наредну годину студија.

Образлажући измене тог закона у Скупштини, министар је рекао де изменама Закона о високом образовању студентима бити омогућено да и ове године упишу наредну академску годину о трошку буџета са освојених 48 бодова, а не максималних 60, како је то тренутно прописано.

Обрадовић је навео да је тај предлог Влада упутила по хитном поступку како би нова решења почела да се примењују пре почетка нове школске године.

Министар је рекао да је изменама закона предвиђено да 2013. године број бодова за упис наредне године студија буде 50, а 2014. и 2015. 60 бодова. Према његовим речима, број испитних рокова постепено ће се смањивати.

Министар је навео да ће у школској 2012/13 години број испитних рокова бити шест, у 2013/14 биће пет испитних рокова, док ће у 2014/15 бити четири испитна рока.

"Ми смо држава у региону са највећим бројем испитних рокова", казао је Обрадовић и додао да се изменама закона решава питање останка на буџету студената који су се на факултет уписивали од 2006. до 2010, као и питање испитних рокова за апсолвенте које ће бити уређено Статутом факултета.

Обрадовић је рекао да се половина студената на државним факултетима у Србији финасира из буџета.  

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво прихватио је измене Закона о високом образовању. 

Посланици владајуће коалиције најавили су подршку изменама закона о високом образовању, јер ће то, како су оценили, олакшати студентима услове за упис наредне године студија, док се опозициони посланици противе појединим законским решењима, попут мањег броја испитних рокова.

Посланички клуб СПО-ДХСС неће подржати предложене измене Закона о високом образовању јер он, како сматрају посланици тог клуба, ставља у подређени положај студенте државних факултета, рекао је шеф тог клуба Александар Југовић. 

Посланица владајуће коалиције из Нове Србије Дубравка Филиповски истакла је да је у високом образовању Србије неопходно усвајање националног оквира квалификација, којим би се тачно утврдило ко се за шта школује и где му је место на тржишту рада.

Посланик ДС-а Љиљана Лучић очекивала је од министра више информација о томе како напредује Болоњски процес, који су проблеми, јер у јавности постоји осећај да има опструкције успешности спорвођења тог процеса.

Посланик СНС-а Милета Поскурица је рекао да се сваке јесени уочи да понешто није добро и то увек из истог законског опуса.

Он је критиковао праксу да студенти углавном знање показују кроз тестове, а мање на усменим испитима, кроз разговор са професорима

На почетку седнице, посланици су искористили право да постављају питања. Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић питао је шта је било са департизацијом, о којој се много говорило у предизборној кампањи.

Посланик Демократске странке Србије Синиша Ковачевић питао је зашто још није формиран парламентарни Одбор за културу и када ће бити.

Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић питао је да ли постоји могућност да посланици и грађани имају увид у рад министара на седницама Владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи