Читај ми!

Нова власт у Новом Саду

Напредњак Милош Вучевић нови градоначелник Новог Сада. На бурној седници тајним гласањем смењени Игор Павличић, Александра Јерков и чланови градског већа. Није време за градоначелника који није надлежан, него за градоначелника који решава проблеме, поручио Вучевић.

Нова владајућа коалиција предвођена Српском напредном странком сменила је јутрос, после бурне и маратонске седнице, целокупну градску власт предвођену Демократском странком и Лигом социјалдемократа Војводине.

Након што је са функције градоначелника смењен Игор Павличић, на ту функцију именован је шеф новосадског одбора СНС-а Милош Вучевић, а за његовог заменика Борко Илић из Демократске странке Србије.

Вучевић је изабран тајним гласањем одборника у новосадском парламенту, после готово 20-часовне седнице, која је почела јуче нешто после 11 сати.

За његов избор гласала су 42 одборника нове владајуће коалиције, од укупно 78 одборника, док 36 одборника из ДС-а и ЛСВ-а није учествовало у гласању, а пет одборника СРС напустило је седницу већ на њеном самом почетку.

У свом експозеу Вучевић је рекао да је коалициони споразум који је постигнут између пет одборничких група основ будућег рада Градског већа.

Вучевић је рекао да "није време за градоначелника који није надлежан, него за градоначелника који решава проблеме", а нови састав Градског већа назвао је "спојем младости и искуства".

"Кад сам говорио о новим радним местима, уопште нисам говорио о јавним предузећима, него сам говорио да коначно Нови Сад успе да доведе неку озбиљну инвестицију која ће запослити Новосађане и да се укључимо у ту утакмицу са другим градовима и општинама у Србији као град који је интересантан за потенцијалне инвеститоре", рекао је Вучевић пошто је изабран за градоначелника.

Александра Јерков из ЛСВ смењена је са места председнице Скупштине града, а на то место постављен је Синиша Севић из Социјалистичке партије Србије.

Иако је седница већим делом протекла бурно, сама смена власти протекла је мирно и достојанствено. Када су разрешени, чланови градксог већа на челу са Игором Павличићем су се повукли, отишли из скупштине града.

Павличић: Решена криза после два месеца

Бивши градоналчелник Игор Павличић је рекао шта оставља новој власти, шта од њих очекује да ураде, а чак им је понудио сву своју асистенцију и искуство које је стекао током вођења града.

Павличић је ракао да је седницом решена криза која траје од избора сада већ бивше власти пре нешто више од два месеца.

"Оно што им остављамо јесте шест милијарди динара у буџету града, обезбеђена средства у буцету за изградњу Жежељевог моста, четврте фазе Булевара Европе, завршетак канализације у приградским насељима и низ других пројеката, тако да им желим пуно успеха и да буду успешнији него што смо ми били", поручио је Павличић.

Бивша председница скупштине Новог Сада рекла је да су демократски изабрану новосадску власт сменили "осумњичени, избачени, пребегли и натерани".

"Одборницима сам рекла да веома често о човеку говори много више то ко је против њега него оно ко је за њега и мени је драго и поносна сам што је ова већина која је данас направљена против мене", рекла је Јерков.

Смењено је и целокупно Градско веће, а нове директоре добило је 16 јавних и јавно-комуналних предузећа у граду.

Нова већина има укупно 42 одборника од 78, колико броји Скупштина Новог Сада.

Скупштинско заседање почело је јуче око подне и више пута је било прекидано, због присуства непознатих кратко ошишаних младића у здању скупштине и у самој скупштинској сали.

Иначе, иницијатива о прекомпоновању власти појавила се почетком јула, покренули су је напредњаци када је већ било јасно да ће се власт на републичком нивоу разликовати од власти у Новом Саду.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара