Читај ми!

Дачић: Никаква независност Косова

Крај процеса надгледане независности Косова за Србију нема значаја, јер она не прихвата ни надгледану, нити ненадгледану независност, каже премијер Ивица Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да Србија не признаје ни надгледану, ни ненедгледану независност Косова те да за њу нема никакав значај процес укидања надгледане независности.

Међународна управљачка група у Приштини одржаће данас у Пристини састанак на коме би требало да донесе одлуку о укидању надгледане независности Косова.

"За нас питање Косова није решено све док на то не пристане Србија. Да није тако, не би нас толико притискали да признамо Косово", рекао је Дачић новинарима у Српској академији наука и уметности после скупа о социјалној димензији трговине људима на западном Балкану.

Премијер је рекао да је непоходно наставити дијалог на политичком нивоу и да је Србија спремна за наставак дијалога, као и да дефинише све међусобне проблеме и да ради на њиховом отклањању.

"То значи да се нађе компромисно решење прихватљиво за обе стране", рекао је Дачић.

Премијер је указао да је прича о прихватању независности Косова за улазак Србије у ЕУ "глупост", већ је услов што већа "релаксација односа" Београд и Приштине.

Дачић је говорећи о истрази о трговини људским органима на подручју Косова и Албаније рекао да та истрага није ишла довољно брзо.

"Ваљда и српске жртве исто тако заслужују праведно санкционисање починилаца, као и друге жртве на простору бивше Југославије", рекао је Дачић. 

Премијер је навео да већ дуже времена српски истражни органи имају исказе заштићеног сведока и да су очекивали да ће истрага ићи брже, али да она није ишла темпом који таква тема заслужује.

Према његовим речима, тај заштићени сведок није једини и истрага је показала да све што је сведок рекао истина.

На питање новинара како коментарише изјаву шефа дипломатије Косова Енвера Хоџаја да је прича о заштићеном сведоку покварила приштинску прославу о крају надгледане независности, Дачић је рекао да нема никаквог намерног опструисања.

"Не бих рекао да је та прослава у потпуности за одушевљење. Поред тога прихватили су да Еулекс и даље буде присутан и ван оног рока који је у почетку најављиван до 2014. године. Нема ту никаквих прослава, нити намерног опструисања свега тога", рекао је Дачић.

Премијер је подсетио да је о трговини људским органима на Косову говорио и у Савету безбедности и да је тражио да се у СБ разматра истрага о трговини људских органа на Косову и Албанији, као што се то чини са извештајима из Хага.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво