Читај ми!

УН уживо: Косово између Истока и Запада

Завршена седница Савета безбедности УН о Косову. Србију представљао премијер Ивица Дачић. Косовске ставове заступао Хашим Тачи.

18.30 - Завршена седница Савета безбедности УН. 

17.47 - Америчка амбасадорка Сјузан Рајс рекла да за "паралелне инситуције" нема места на северу Косова. САД подржава дијалог са циљем да се нормализују односи две државе. 

17.47 - Решење косовске кризе мора бити резултат преговора... уз поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије, рекао заменик кинеског амбасадора при УН Ванг Мин.  

17.36 - Русија оштро критиковала серију инцидената усмерених против косовских Срба. Заменик амбасадора Русије, Александар Панкин затражио да се убрза истрага о наводима из извештаја Дика Мартија и да се цео процес стави под надлежност УН.

17.14 - Крај надгледане независности је признање напретку постигнутом на Косову... Добросуседски односи су срж напретка ка ЕУ, рекао заменик британског амбададора при УН Филип Парам. 

16.58 - Тачи: Приштина је данас безбеднија од већине престоница у региону... Косовски Срби су све задовољнији безбедносним окружењем и питање њихове безбедности више не представља кључни проблем.  

16.51 - Тачи: Косово има најстабилније институције у региону и задржало је фискалну стабилност упркос проблемима у ЕУ. 

16.45 - Статус Косова је решен... Косово је изградило демократске и мултиетничке институције, рекао је Хашим Тачи.

16.35 - Србија сматра да су инциденти против Срба наведени у извештају шефа УН део оркестриране кампање усмерене ка чишћењу Срба са Косoва и уништавању српске културне баштине. 

16.28 - Србија спремна за дијалог на највишем нивоу, рекао Дачић. Моја влада је спремна да се ангажује на свим нивоима како би се постигло обострано прихватљиво, свеобухватно решење коначног статуса Косова. 

16.22 - Премијер Србије Ивица Дачић: Мир, безбедност и стабилност најважнији приоритети нове Владе Србије. Србија никада, експлицитно ни имплицитно, неће признати независност Косова.

Овде можете прочитати обраћање премијера Ивице Дачића Савету безбедности Уједињених нација

16.21 - Шеф УНМИК-а апеловао на чланице Савета безбедности да позитивно искористе свој утицај како би процес преговора напредовао. Статус кво није никоме у интересу, рекао је шеф УНМИК-а. 

16.11 - Шеф УНМИК-а Фарид Зариф упозорио на потребу да се дијалог Београда и Приштине настави што пре, као и да се постигнути споразуми примене. 

16.09 - Почела седница Савета безбедности УН о Косову. 

Савет безбедности Уједињених нација разматрао извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о Косову и Метохији. Премијер Ивица Дачић први пут представљао Србију пред најмоћнијих телом светске организације. Седници, такође први пут,  присуствовао и српски шеф дипломатије Иван Мркић. Ставове Косова заступао је премијер Хашим Тачи.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи