Читај ми!

Стефановић: Подржаћемо храбра решења

Демократска странка ће подржати свако храбро и непопуларно решење под условом да не води признању независности Косова, каже функционер те странке Борислав Стефановић. Бивши шеф београдског преговарачког тима, међутим, наводи да нова власт покушава да заустави тај процес, да га искомпромитује и уништи.

Досaдашњи шеф преговарачког тима у дијалогу с Приштином Борислав Стефановић изјавио је да нова власт од формирања покушава да заустави тај процес, искомпромитује и уништи, али да ће ДС упркос томе подржати свако храбро и непопуларно решење под условом да не води признању независности Косова.

"Најављивали су и обећавали да ће поништити све договоре, говорили да је све тајно, а све се испоставило као неистина и кампањско политиканство. Сада је најновија теза да наш преговарачки тим није радио ништа тајно, и све што смо договорили у складу је с Уставом, али се, наводно, нисмо тамо довољно борили", каже Стефановић у интервјуу Танјугу.

"Наводно смо ишли на готова решења и ултиматуме, које смо само прихватали, а ћутали смо све време, што је ноторна неистина и изазива моје гнушање, не због мене, него због читавог тима стручних и поштених људи који је у преговорима учествовао и заступао интересе државе Србије", наводи Стефановић.

Борислав Стефановић додаје да зна да у режиму постоје људи који и те како виде шта долази и виде све више у којој смо реално ситуацији били и колико је тешко било постићи договоре у Бриселу, и указује да је јако лоше што власт нема никакав план о Косову, не зна ко ће водити преговоре, а при томе, каже, покушавају да направе консензус само да би купили време.

По његовом мишљењу унутарсрпски консензус о преговорима ће или бити конкретан или ће бити фарса. "Ако ту седну људи из САНУ, Цркве, партија, да расправљају да ли Косово треба да буде независно и да уђе у УН или како да УН учествује у преговарачком процесу, онда је то губљење времена", сматра Стефановић.

"Ако је то, међутим, разговор о озбиљним темама, попут енергетике, телекомуникација, питања севера, заштите манастира, ми смо спремни на сарадњу, нећемо бити препрека нити правити опструкцију власти у корацима у нормализацији односа са Приштином и даљим храбрим, непопуларним, реалистичним, а контроверзним одлукама везаним за Косово", каже Стефановић.

"Неразумевање и незнање"

Борислав Стефановић наводи и да очигледно да се режим све више суочава с реалношћу, са оним што се стварно дешава на КиМ, али каже да и даље многи од њих не разумеју те процесе.

Као примере неразумевања, али и незнања Стефановић је навео изјаву председника парламента Небојше Стефановића да треба Скупштини послати на оверу договоре из Брисела, што, како каже донедавни шеф преговарачког тима, другим речима значи ратификацију, а то подразумева и признање да је Косово независна држава.

Или, како наводи, пример шефа Канцеларије за КиМ Алаксандра Вулина, који поводом годишњице страдања дечака у Гораждевцу тражи да Еулекс и УНМИК поново покрену истрагу о том случају, не узимајући у обзир чињеницу да УНМИК нема правосудну компоменту већ четири године.

Стефановић као проблем наводи и да се не зна ко ће преговарати, председник или премијер, али подсећа да без обзира ко то буде, такав састанак с Атифете Јахјагом или Хашимом Тачијем биће протокаларног типа.

"Приштина ће покушати да га представи као признање независности, ми ћемо се трудити да кажемо да то није признање, а онда ћемо, како предлаже режим, тражити да састанак буде без државних обележја, као да смо ми у Бриселу преговарали с државним обележјима, а нисмо", подсећа Стефановић.

"Свака изјава има тежину"

Борислав Стефановић напомиње да, упркос, како каже, лутањима и неспремности да се уђе у тако тешке теме, његов је став да треба водити рачуна да свака изјава има тежину, да се гледа кроз десет лупа, и да "западни партнери (власти у Београду) сада гледају и чекају да све што су рекли преточе с речи у дела".

"То ће бити нешто што ћемо ми подржати ако не води признању Косова, већ даљој нормализацији односа с Приштином, али њихови бирачи то неће подржати и они ће имати унутарстраначки, политички проблем који се већ назире у сукобу СНС-а са ДСС-ом на Косову, што је само почетак", оцењује Стефановић.

Борислав Стефановић каже и да је списак лоших потеза власти по овом питању све дужи, али и да ће ДС бити конструктиван и у критици и у предлозима, за разлику од претходне праксе за коју каже да се одвијала само кроз критике, а без икаквих предлога оних који су сада у власти а били су опозиција.

"Од нас ће увек чути само предлоге, то сигурно могу да обећам и сигурно је да могу да обећам да предузимајући тешке кораке и компромисе које је господин потпредседник Владе Александар Вучић најавио, они ће имати нашу подршку, ако то не води признању Косова или подели, јер бисмо тиме нарушили Устав и оставили много већи број Срба јужно од Ибра", истакао је Стефановић.

Функционер демократа је упозорио и да се преговори с Приштином не могу водити лупањем шаке о сто, да се не може ништа захтевати, али и да се захтеви Приштине не могу игнорисати.

"Ми смо се у преговорима водили интересима Србије и захтевима Срба с КиМ. Ниједно решење у Бриселу није донето, а да није било на основу нашег предлога. Никакве папире, готова решења ни ултиматуме нисмо прихватали, већ смо стално износили наше предлоге", навео је Стефановић. Он сматра и да је у овој влади превише политичара који воле да су популарни, а премало оних који су спремни на непопуларне потезе зарад будућности Србије.

"То ће представљати велики проблем за њих. Од нас ће имати сву подршку уколико за, понављам, сваки предлог који је конструктиван, реалан, непопуларан и контроверзан, али у складу с националним интересом и не води признању Косова. Времена је све мање, јасно је шта треба да се уради и мислим да ће власт имати великих потешкоћа да стигне време које измиче, што све одлаже наше приближавање ЕУ", навео је Стефановић.

У ситуацији када Хашим Тачи јасно каже да неће ни са ким преговарати о унутрашњем устројству Косова, Стефановић напомиње да режим мора да одговори на питања како наћи решење за север Косова, како обезбедити сигурност Србима на КиМ, како заштитити манастире, а све то без признања независности.

"Они ће сањати тај маневарски простор и тај степен креативности који смо ми имали у преговорима. То ће тешко достићи, околности су све горе, притисци све већи, куцање на наша врата западних пријатеља све гласнија", закључио је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво