Читај ми!

Дачић: Морамо да постанемо башта Европе

Циљ нове владе је да од Србије начини великог извозника хране и "башту Европе", рекао премијер Ивица Дачић у селу Ратари. Наредних дана биће направљен списак градова и општина у којима ће бити формирана власт по републичком моделу, најавио Дачић. Следеће недеље разговори о новом шефу БИА и избор омбудсмана. У августу креће извоз из ФАС-а. Док је Србије биће и пензија, поручио Јован Кркобабић.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да је циљ његове владе да од Србије начини великог извозника хране и "башту Европе", а то, како је нагласио, није могуће без развијеног села.

"Није проблем у великом броју пензионера, већ у малом броју радника, јер у Србији су фабрике опустеле. Свега пола милиона људи ради у производњи, нама је потребно да запослимо Србију, а она се не запошљава само у фабрикама већ и у пољопривреди и зато је развој села за нас питање број један", поручио је Дачић у селу Ратари у општини Седеревска Паланка, у којем је отворен локални пут.

Дачић је подсетио да су у прошлости "сељаци увек били први у рату, а последњи у миру", обећавши да ће се то током мандата његове владе променити, и да ће изградњом инфраструктуре и упошљавањем људи житељи села бити охрабрени да остану на својим имањима.

"Наш циљ је да направимо здраву концепцију развоја аграра и села, и у наредних неколико месеци мора да се направи стратегија како да Србија постане велики извозник хране и башта Европе", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија не може да се такмичи са светом у изградњи авиона или компјутерским технологијама, али да може да буде конкурентна у обасти пољопривреде, енергетке, инфраструктуре и грађевинарства.

Дачић је упозорио да ће са садашњом стопом наталитета Србија остати празна, али то се може променити тако што ће се људима на селу омогућити да живе квалитетно као у граду.

"Ја сам човек из народа, дошао са села у град и показао на факултету да сам најбољи, јер сам дипломирао са просеком десет. Свега тога не би било да нисам могао да се бесплатно школујем, да није постојао систем једнаких шанси за сву децу, и кажем вам да ће сва деца имати једнаку шансу да успеју у животу", рекао је Дачић.

Дачић се нашалио са житељима Ратара, истакавши да му, будући да је и даље министар унутрашњих послова, "затварања иду боље него отварања".

На свечаности је говорио и потпредседник Владе Јован Кркобабић, који је обећао да ће нова влада поклањати већу пажњу селу него све претходне, јер село је, како је истакао, база из које се Србија може подићи на виши ниво.

"Будите сигурни да ће ова влада учинити све да се села и пољопривреда подигну на виши ниво, и да обезбедимо да се труд и рад села исплате, а не да се ради а ништа не заради", рекао је Кркобабић. 

Министар за рад и социјалну политику рекао је да ће пензије бити исплаћиване докле год постоји Србија и пензионерима поручио да не бирну.

"Честитам што сте ову тешку економску кризу проживели достојанствено и што пензионери нису чинили никакве поремећаје у друштву, издржали су стоички. То ћемо чинити надаље како би земља изашла из кризе", рекао је Кркобабић.  

Најава измене локалних власти 

Ивица Дачић најавио је да ће се са својим новим коалиционим партнерима у републичкој влади договорити и о изменама локалних власти, помињући као пример Нови Сад у којем су на власти демократе и социјалисти. Према његовим речима, у Београду за сада неће бити промена.

"Направићемо спискове општина и градова у којима би требало да се локална власт формира на истом принципу као у Републици", рекао је Дачић. 

Дачић је рекао да измена власти у градовима и општинама у Србији није "превара изборне воље грађана" већ да је реч о томе да се власт "уподоби тамо где је то могуће".

Како је рекао, предмет разговора нових коалиционих партнера у републичкој влади биће, између осталих, измена власти у Новом Саду и у општини Смедеревска Паланка.  

Дачић је рекао да је СНС у Смедеревској Паланци формирала власт са Демократском странком јер се, како је навео, наљутила на СПС због тога што је поштовао претходне договоре са демократама.  

Председник Владе Србије рекао је да са коалициним партнерима још није разговарао о именовању новог шефа Безбедносно-информативне агенције, али да те разговоре очекује током предстојеће седмице.  

Одговарајући на питање да ли ће нови шеф БИА бити Небојша Родић, Дачић је рекао да са коалиционим партнерима није разговарао о персоналним решењима за ту функцију.

Скупштина Србије следеће седмице изабраће новог заштитника грађана, рекао је Дачић.  

У августу креће извоз из ФАС-а

Дачић је најавио формирање Националног савета за економски опоравак и да ће се у августу или септембру направити пресек стања и мера за очување макроекономске стабилности и покретање привреде. 

Премијер је такође најавио да ће већ у августу почети извоз аутомобила који се производе у крагујевачкој фабрици "Фијат аутомобили Србија" (ФАС).

"У првој фази, очекујемо да се извози 14 возова са аутомобилима недељно, а очекујемо да ће у ту фабрику долазити неколико стотина камиона недељно са резервним деловима", рекао је Дачић.  

"То је велики подстицај за економију Србије и ових дана постаје видљиво све оно што се говорило о улагањима Фијата у Крагујевцу", рекао је Дачић и оценио да Србија може да има још бољу економску сарадњу са Италијом, без обзира што је ту земљу захватила економска криза.

Дачић је изразио задовољство што ће први страни званичник који ће после избора нове владе посетити Србију бити министар иностраних послова Италије Ђулио Терци. Премијер је најавио да ће следеће године, званичним билатералним сусретима, бити настављена сарадња две земље. 

Свечаности у Ратарима, у оквиру које је приређен и културно-уметнички програм, присуствовали су и министар саобраћаја Милутин Мркоњић, генерални дирктор НИС-а Кирил Кравченко и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво