Читај ми!

Усвојени закони о министарствима и Влади

Посланици усвојили Закон о министарствима, измене Закона о влади и измене Закона о уређењу служби безбедности Србије. Оштра дебата о страначким запошљавањима. Посебна седница Скупштине о избору нове владе најављена за 18.15.

17.31 - Седница Скупштине о избору нове владе почиње у 18.15. 

17.28 - Усвојене у целини измене Закона о основама уређења служби безбедности са 138 посланика "за", а 52 против.

17.23 - У начелу усвојене измене Закона о основама уређења служби безбедности, са 137 гласова "за". У току одлучивање о амандманима.

17.22 - Усвојене измене Закона о влади у целини са 139 гласова "за", 56 против. 

17.17 - У начелу усвојене измене Закона о влади, 138 посланика гласало је "за". У току гласање о амандманима.

17.16 - Изгласан Закон о министарствима у целини, "за" је гласало 137 посланика, пртив је било 69 посланика. 

16.29 - Усвојен у начелу Закон о министарствима, "за" је гласало 134 посланика. У току гласање о амандманима.

15.44 - Завршена расправа о свим тачкама дневног реда, гласање у 16.15. 

15.08 - Завршена расправа у појединостима о изменама Закона о влади. 

14.27 - Почела расправа о амандманима на измене Закона о влади. 

14.23 - Завршена расправа о амандманима на закон о министарствима.

11.34 - Одбор за контролу служби безбедности одбио амандмане опозиције на измене Закона о основама уређења служби безбедности.

11.17 - ДС и ДСС траже да уместо Канцеларије остане Министарство за Косово и Метохију. 

10.15 - Почела седница Скупштине Србије. На почетку седнице посланици користе право да постављају питања.

Скупштина Србије усвојила је законе о влади, министарствима и о основама уређења служби безбедности Републике Србије. Претходно је завршена расправа у појединостима о три законска предлога, на које је уложено шездесетак амандмана. 

Председник Скупштине Небојша Стефановић рекао је да ће седница о избору Владе Србије почети у 18.15. Мандатар Ивица Дачић стигао је у Скупштину нешто после 15 часова. 

За Закон о министарствима, којим је утврђено да ће влада имати 17 министарстава, гласало је 137 посланика, а 69 је било против. Измене Закона о влади подржало је 139 посланика, а против је било 56. 

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о основама уређења служби безбедности, које је подржало 138 посланка, против је било 52 посланика. 

У скупштинској расправи у појединостима о службама безбедности за владајућу већину није био прихватљив ниједан од шест амандмана опозиције, међу којима и амандман да секретар Савета за националну безбедност не може бити члан тог савета.

Посланици Демократске странке сматрају да се Закон о основама уређења служби безбедности мења само да би лидер СНС-а Александар Вучић могао да буде секретар Савета. 

Посланици ДС-а предложили су и брисање одредбе, према којој ће убудуће секретара тог савета именовати и разрешавати председник државе, уместо, како је до сада било, да он буде шеф кабинета председника државе. 

У ЛСВ-у сматрају да се закон мења само да би Вучић могао бити секретар тог тела, наводећи да таква пракса није добра и да може ићи само на штету.

"Овим се наставља традиција Александра Ранковића, који је сматрао да је контрола над полицијом, поготово тајном, једна од основних полуга власти", рекла је Александра Јерков.

Јадранка Јоксимовић, председница Одбора за контролу служби безбедности, рекла је да предложено решење обезбеђује законитост у раду и координацију служби безбедности. 

У расправи о изменама Закона о влади, посланици ДС-а су истакли да је спорна основна одредба закона да се одговорност владе проширује и на рад ималаца јавних овлашћења на нивоу Републике.

Из странака владајуће већине објашњено је да је то битно, јер је велики део послова и овлашћења државне управе законима пренет јавним агенцијама и другим имаоцима јавних овлашћења. 

Заменик шефа посланика СНС-а Јоргованка Табаковић одговорила је да интенција предлагача није никаква сеча нити гиљотина без одмеравања и без израчунавања колико то значи и кошта. 

Представници Демократске странке, Демократске странке Србије и ЛСВ-а најавили су да неће подржати нову владу.

Полемика Вучића и Мићуновића 

Посланици ДС-а, ДСС-а и ЛДП-а критиковали су законско решење према коме ће министри моћи да предложе разрешење државног службеника уколико у року од 45 дана не оствари резултате, наводећи, поред осталог, да то ствара правни основ за даљу партизацију државних органа, односно политичка отпуштања и постављање нових људи.

У расправи о амандманима на предложени закон о министарствима, посланици тих странака затражили су брисање Члана 38. 

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Вучић и посланици ДС-а водили су оштру полемику о страначким запошљавањима и партијској држави коју је, према речима Вучића, отворио ДС.

Посланици ДС-а оценили су да тај члан написан да би у министарства могли да буду доведени "страначки послушници".

"Апелујемо да не радите ову врсту политичког насиља, ово је супротно политичким обећањима департизације него први корак и то прптивуставан даљој партизацији", рекао је Слободан Хомен из ДС-а.  

Вучић је рекао да о страначком запошљавању "соле памет они који су створили партијску државу".

"Ви нама овде солите памет ко би и како требало да се понаша у будућности. Па, сваког тужиоца сте постављали по основу политичке партије. Знате какви сте ви, па помишљате да смо такви и ми и мислите да ће сви да раде оно што сте ви радили у претходно периду", рекао је Вучић.

Он је рекао да има из ДС и службеника који су добро обављали посао те да ће они и даље остати на истим местима.

Вучић је оптужио ДС да су огромне паре давали на медије и да су створили "политичке билтене" у којима су "слике ДС-а лепе, а напредњака црне". Додао је да нову владајућу већину нико неће моћи да натера да одустане од борбе против корупције и криминала.

Шеф посланичке групе ДС-а Драгољуб Мићуновић рекао је да Вучић прича као да се сутра одржавају избори и да му није јасно да ли покушава неког да заплаши хапшењима.

"Овде се ради о једној јединој ствари и на њу реагујемо. Оно што овде браним и бранићу то су слободе и демократија. Нигде на свету се демократија не развија проширењем извршне власти. Не дозвољавамо насиље и нећете нас ућуткати да критикујемо владу", рекао је Мићуновић.

Шеф посланичке групе ДС-а рекао је да се "не боји ничега, па ни хапшења, јер је и то доживео".

Мићуновић је навео да би о Вучићу могао да говори пуно и да су о његовој прошлости написане књиге.

"Разликујемо се у томе што ви никада нећете моћи да кажете да постоје криминалци који морају да се гоне, а из ваших су редова. Како то да је 'мученог' Мишковића престигло пет-шест из ваше странке", рекао је Вучић. 

О Канцеларији за Косово и Метохију 

У Скупштини се у преподневним сатима оштро полемисало и о чињеници да Србија убудуће неће имати Министарство за Косово и Метохију, већ канцеларију. Владајућа већина није прихватила предлог ДС и ДСС да се то министарство не укида.  

Посланици ДС-а и ДСС-а Горан Богдановић и Слободан Самарџић, технички и некадашњи министар за Косово и Метохију, сматрају да гашење тог министарства неће донети ништа добро, с обзиром на изазове који су пред Србијом када је реч о проблему Косова и Метохије.

Богдановић је подсетио да је Министарство за Косово и Метохију функционисало пет година. "Чули смо да ће канцеларија имати исте надлежности, па се поставља питање зашто и остала министарства нису канцеларије", рекао је Богдановић.

И ДСС сматра да ресор Косова и Метохије треба да остане у посебном министарству, а шеф посланичког клуба те странке Слободан Самарџић оценио је да ће укидање Министарства имати доста лоших ефеката, будући да је Косово и Метохија највећи проблем у држави.

"Због тога треба да има посебан третман, а то може бити само посебно министарство", навео је Самарџић, иначе некадашњи министар за Косово и Метохију.

Заменица шефа посланичке групе СНС-а Јоргованка Табаковић рекла је да нико у том министарству неће остати без посла, већ да ће бити прераспоређени.

ЛСВ је у расправи амандманом тражио да се Министарство за финансије и привреду бави само финансијама, а да привреда буде пребачена у друга министарства.

ДС и СПО сматрају и да ресор дијаспоре, уместо Канцеларије, треба да буде издвојен у посебно министарство, како је то и до сада био случај, а због веома великог значаја дијаспоре.

У међувремену, посланици Демократске странке Ружица Ђинђић и Бојан Пајтић поднели су оставке. Њих ће заменити Бранко Каравидић и Синиша Лазић.

Ружица Ђинђић, која је била друга на листи ДС-а није навела разлог оставке, а Бојан Пајтић је оставку поднео јер је председник Владе Војводине, речено је новинарима у Скупштини. Мандат новим посланицима ДС-а треба да додели Републичка изборна комисија.

У Скупштини Србије је настављен процес конституисања скупштинских одбора избором председника и заменика тих тела, па је тако за председника Одбора за људска права и равноправност полова изабран посланик СДПС-а Мехо Омеровић, а заменик председника биће накнадно изабран.

У парламенту је до сада формирано 10, од укупно 19 одбора, док ће Одбор за права детета функционисати као посебно радно тело.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво