Годишњица косовске кризе

Навршава се годину дана од највеће кризе на северу Косова у последњих 11 година. Специјалне јединице РОСУ започеле акцију заузимања административних прелаза Јариње и Брњак, на шта су косовски Срби одговорили барикадама. У сукобима повређено више људи, а један припадник РОСУ преминуо од задобијених повреда.

Пре тачно годину дана акција специјалне јединице косовске полицијске службе РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак изазвала је највећу кризу на северу Косова у последњих 11 година.

Криза је почела је 25. јула када су јединице  РОСУ покушале да преузму административе прелазе Јариње и Брњак. Локални Срби су одмах реаговали блокадом најважнијих путних праваца.

Дан касније договор шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића и тадашњег команданта Кфора Ерхарда Билера о повлачењу РОСУ са севера Косова и Метохије допринео је смањењу тензија.  На Брњаку и Јарињу тада су распоређени припадници Кфора из редовног састава косовске полицијске службе.

Пре тога, у сукобима је повређено више људи, а  један припадник РОСУ (Енвер Зумбери) преминуо је од ране коју је задобио у оружаном сукобу код села Вараге.

Крхки договор и примирје нарушени су већ 27. јула после информација да Кфор хеликоптерима ка Брњаку и Јарињу пребацује царинике и полицајце албанске националности. Група младића је затим запалила пункт на Јарињу, а Кфор је, такође, употребио силу да би одбранио базу која је била нападнута.

Државни врх Србије је осудио паљење административниг прелаза и упозорио да једнострани потези и насиље не иду у корист српском народу на Косову и Метохији.

Након паљења Јариња Кфор и Еулекс затворили су административни прелаз за саобраћај, а истовремено Срби су онемогућили саобраћај постављањем барикаде, а прокрчили више алтернативних путева за прелаз у централну Србију.

Срби су барикаде поставили на свим путевима који воде са југа ка северу Косова, међу којима је блокиран и главни мост у Косовској Митровици, на чијем прилазу се и дан данас налази барикада.

Представници Владе Србије и Кфора, после 11 дана кризе, постигли су привремени споразум о режиму на административним прелазима на северу Косова.

Споразуму је претходило више дана пуних тензија између Кфора и грађана на барикадама, јер су међународне снаге претиле уклањањем барикада, које су Срби штитили телима.

У више наврата долазило је и до сукоба Срба  и припадника  Кфора, најпре крајем септембра, на Јарињу, када су војници припадници међународних снага ранили више Срба.

Такође до већег окршаја дошло је крајем новембра прошле године приликом уклањања барикаде у Јагњеници. Грађани су се тада сукобили са војницима Кфора, који су употребили сузавац, а потом и гумене метке.

У тој акцији употребљено је и ватрено оружје из којег је повређено више војника Кфора, међу којима најтеже један Аустријанац.

Више грађана рањено је почетком прошлог месеца у акцији Кфора на уклањању барикада у месту Рударе.

Иначе, Кфор је у протеклих неколико месеци успео да уклони већину барикада које су Срби поставили.

Остале су још барикаде у северном делу Косовске Митровице - на главном мосту преко Ибра, као и на путу који води до источног моста, затим на путу између Звечана и Косовске Митровице, где се саобраћај одвија по цик-цак систему, као и у Зупчу на путу Косовска Митровица-Рибариће, где Срби дежурају покрај пута и код Лепосавића.

На путу код места Рударе остао је једино крст насред пута, који су Срби поставили за време блокаде пута. Уместо барикада на путевима кроз север Косова, на више места, Кфор је успоставио неколико својих контролних пунктова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво