Читај ми!

Напредњаци изабрали кандидате за министре

Главни одбор СНС-а потврдио кандидате за министре. Александар Вучић биће први потпредседник Владе и министар одбране. Милан Бачевић биће министар рударства, Горан Кнежевић министар пољопривреде, Иван Мркић шеф дипломатије, Братислав Петковић културе, Алиса Марић спорта, Зорана Михајловић енергетике, Никола Селаковић правде. Од раније је познато да ће Велимир Илић бити министар грађевине и урбанизма.

13.20 - Председник Скупштине Србије биће Небојша Стефановић, а секретар Јана Љубичић, потврдио Александар Вучић.

13.09 - Завршена седница Главног одбора СНС-а. Очекује се конференција за новинаре.  

11.32 - Лидер напредњака предложио имена министара Главном одбору: Милана Бачевића за министра рударства, Горана Кнежевића пољопривреде, Ивана Мркића за шефа дипломатије, Братислава Петковића културе, Алису Марић спорта, Зорану Михајловић за министарку енергетике, Николу Селаковића правде, а Александар Вучић биће министар одбране.

11.09 - Почела седница Главног одбора Српске напредне странке.

Главни одбор Српске напредне странке потврдио је имена кандидата за будуће министре у Влади Србије која им је предложио лидер странке Александар Вучић.

На седници Главног одбора, Вучић је најавио да ће он у новој влади бити први потпредседник задужен за безбедност, борбу против организованог криминала и корупције и министар одбране.

Вучић је предложио да министар спољних послова буде каријерни дипломата, бивши амбасадор у Јапану и државни секретар у Министарству спољних послова Иван Мркић.

Кандидат СНС-а за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде биће Горан Кнежевић, а кандидат за министра енергетике, развоја и животне средине је Зорана Михајловић.

Милан Бачевић је кандидат за министра природних ресурса, рударства и просторног планирања, док је шахисткиња Алиса Марић кандидат за министра спорта и омладине. Кандидат СНС за министра правде и државну управу је Никола Селаковић.

Вучић је напоменуо да је у оквиру квоте СНС-а и Расим Љајић, који ће водити Министарство спољне и унутрашње трговине, телекомуникација и информационог друштва, као и Велимир Илић, који ће бити на челу ресора грађевине и урбанизма.

Нова влада требало би да има 17 ресора и 19 чланова.

Поред наведених, у влади би требало да буду и ресори унутрашњих послова, финансија и привреде, регионалног развоја и локалне самоуправе, рада, запошљавања и социјалне политике, затим ресор саобраћаја, као и ресори здравља и просвете.

После седнице Главног одбора, Вучић је новинарима рекао и да ће председник Скупштине Србије бити Небојша Стефановић, а секретар Јана Љубичић.

На питање новинара чиме ће се убудуће бавити Јоргованка Табаковић, Вучић је одговорио да јој је намењена "једна од најважнијих функција" у држави и да је задовољна што ће моћи да "допринесе бољој економској и монетарној политици земље". Није, међутим, желео да одговори на питање да ли је реч о функцији гувернера Народне банке Србије.

Борба против корупције приоритет 

Обраћајући се члановима Главног одбора, Вучић је рекао да је пред новом владом велики задатак да преузме одговорност за народ у Србији, који живи тешко и "једва крпи крај са крајем".

Уз напомену да ће борба против корупције морати да крене од врха, члановима странке Вучић је поручио да ће борба против корупције и криминала бити императив, а да ће и они који у њиховим редовима буду осумњичени за такво нешто служити за пример да се то неће толерисати.

"На нашим примерима ћемо да покажемо да су сви у Србији једнаки и да нико нема привилегије, јер је наш. Као што нећемо штитити друге криминалце, нећемо ни оне који ће под нашим окриљем покушати било шта да ураде незаконито", поручио је Вучић.

Вучић је упозорио све министре из СНС, али и из партнерских странака, да нису преузели власт "да би пљачкали уместо оних који су до данас то чинили".

"На функције ће долазити људи који то морају да промене. Ако немају снаге за то нека кажу одмах и ако мисле да сам ово сада испричао пред камерама, па ћу ускоро заборавити, не треба да се изненаде ако за месец-два и неко наш буде процесуиран", рекао је Вучић. Он је нагласио да у новој влади неће бити заштићених или у супротном те владе неће бити.

"То је важна порука коју морају да разумеју људи у странци, али и наши партнери. Или ће бити овако или је боље да те владе нема", поручио је лидер СНС. Према његовим речима, СНС не намерава да буде само декор у влади, да узима функције и носи "ташне и машне", већ ће се борити за промене.

"Борићемо се за све што смо грађанима обећали у кампањи, за поштену и успешну Србију и да ствари мењамо у корену. Даћемо све од себе да после годину, две, три или четири људи могу да кажу да им није идеално, али да виде светло на крају тунела. То је задатак наше владе", нагласио је Вучић.

Важни резултати, а не функције  

Од чланова странке, он је затражио да више размишљају о резултатима које ће постићи, него о функцијама, односно "да им не буду велике очи, а уста мала и да не кукају како су им други све узели".

"Србија, министарства и предузећа нису плен, ни наш, ни ничији. Морамо да размишљамо шта морамо да урадимо и за то сносимо одговорност", рекао је Вучић додавши да ће се СНС борити за професионализацију јавне управе, што не значи да предузећа неће моћи да води неко ко је члан странке, али ће свакако морати да прође јавни конкурс.

Вучић је истакао и да је неретко током преговора о формирању владе чуо питање коме шта иде, а да је СНС најмање инсистирала на томе, што је илустровао чињеницом да су људима из противничких странака и нестраначким личностима нудили ресоре у влади.

"То је интерес Србије, а он је био и биће важнији од интереса странке, коју толико много волимо", рекао је Вучић.

Према његовим речима, нова влада ће ићи ка ЕУ, јер је то њено стратешко опредељење, које ће, како је најавио, бити потврђено на Конгресу странке, 29. септембра, али ће влада истовремено гледати да у условима кризе обезбеди новац на афричким, азијским и другим тржиштима.

Вучић је рекао и да ће влада поштовати људска права и гарантовати их свим припрадницима националних мањина, да ће инсистирати на слободи медија, али и на томе да се под фирмом разних слобода "не провуче криминал, као у случају дневног листа 'Политика'"

Такође је поручио политичким противницима који су, како је рекао, водили прљаву кампању против СНС, да ће бити коректан према њима.

"Чуваћемо вас као мало воде на длану, али нећемо чувати криминалце из ваших редова, а политички ћемо вам се итекако супротставити на сваком месту", истакао је Вучић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво