Напад на Еулекс у Приштини

Присталице косовског покрета за самоопредељење "Ветевендосје" упале на паркинг Еулекса у Приштини и демолирале 28 возила. Гореле гуме, полупана стакла, возила испревртана. Полиција ухапсила 22 особе. Пет повређених.

Тридесетак возила европске мисије на Косову, Еулекса, демолирано је у првом озбиљнијем сукобу те мисије са присталицама покрета за самоопредељење "Ветевендосје", некадашњег студентског лидера и политичког затвореника Аљбина Куртија.

Акција тог покрета представља одговор на најављени споразум Београда и Еулекса, рекао је један од лидера "Ветевендосје" Глаук Коњуфца.

"Најава потписивања протокола је разлог протеста, али је мандат Еулекса главни проблем", рекао је Коњуфца,  који је, такође, навео да је у сукобима са полицијом повређено неколико активиста покрета на чијем се челу, са Куртијем, налази.

Суштину проблема, према лидерима покрета "Ветевендосје", представља мандат Еулекса, али и српско инсистирање на поштовању резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, маргинализацији Ахтисаријевог плана и плану у шест тачака о коме су се договорили Србија и шеф УН Бан Ки Мун.

"Према протоколу чије су потписивање најавили Еулекс и Београд, граница између Косова и Србије названа је админситративном линијом, а не границом или међудржавном границом", рекао је Коњуфца, што наводи на закључак да је мандат Еулекса, суштински, исти као и онај који је резолуцијом 1244 припао УНМИК-у.

"Еулекс, вероватно, више пажње полаже на имиџ, али су те две мисије, суштински, у 90 одсто мандата исте", рекао је Коњуфца.

Он је навео имена петорице учесника протеста, који су, после сукоба са полицијом, пребачени у приштинску болницу. 

Косовска полиција је ухапсила укупно 22 особе, под оптужбом да су на паркингу иза Дома младих у Приштини полупали укупно 28 возила.

Мисија ЕУ на Косову, која је распоређена прошлог октобра, осудила је насиље, наглашавајући да овакви протести показују да организатори немају претеран интерес за мирне демонстрације као саставног дела демократског друштва.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић осудио је данашње нападе и рекао да, упркос незадовољству званичне Приштине, Србија жели конструктивну сарадњу са међународном заједницом, пре свега са Еулексом.

"Ветевендосје" као вентил

Покрет "Ветевендосје", суштински, представља вентил кроз који се усмерава незадовољство косовских Албанаца најављеном потписивању протокола између Београда и Еулекса, пошто су против тог документа претходних дана устали представници власти и опозиције, али листом сви медији.

"Институције на Косову неће прихватити потписивање било каквог споразума о полицијској сарадњи између Еулекса и Србије уколико Приштина није потписница тог споразума са јасним државним ауторитетом", изјавио је потпредседник владе Хајредин Кучи.

Влада Хашима Тачија је, такође, одбила опцију према којој би Приштина сама начинила предлог споразума и проследила га Еулексу, наглашавајући да такав споразум "нарушава косовски устав и суверенитет".

"ИЦО и Еулекс настављају напоре да убеде Приштину да прихвати потписивање протокола Еулекс - Србија. У помоћ им је дошло и званично саопштење Европске комисије која подржава споразум, мада он представља кршење Устава Косова", објавио је дневник "Косова сот".

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво