Седам повређених у Брђанима

Нови сукоби у насељу Брђани у Косовској Митровици. Седам особа повређено у сукобу локалних Срба и Албанаца. Експлодирала ручна граната, а пуцало се и из пиштоља. Еулекс обе стране засуо сузавцем. Министар Богдановић осудио инциденте у Брђанима.

Након што су почели са реновирањем запаљених албанских кућа у насељу Брђани у северном делу Косовске Митровице, дошло је до сукоба Срба и Албанаца.

Неколико стотина Срба окупило се у знак протеста јер се куће реновирају без њихове  сагласности, а куће етничких Албанаца у већем броју, чиме је, како окупљени наводе, прекршен раније постигнут договор да се обнавља по пет српских и пет албанских кућа.

Албанци и Срби гађали су се камењем, а припадници Еулекса који са Косовском полицијом обезбеђују то место испалили су више патрона сузаваца и шок бомби у правцу окупљених Срба.

"Бачена је ручна граната, пуцало се и из пиштоља", рекао је портпарол косовске полиције Сами Мехмети, додајући да је у општем каменовању повређено укупно седам особа, пет Албанаца и двојица Срба.

Сукоб је након тога престао, а Срби и Албанци су се разишли иако није постигнут договор о начину на који ће радови на обнови кућа, српских и албанских, бити настављени.

Тренутно је у овом делу Косовске Митровице мирно, али напето, а Албанци су наставили радове на спорној локацији.

Провокација Албанаца уз подршку међународне заједнице

Начелник косовско-митровачког управног округа Раденко Недељковић изјавио је да је данашњи сукоб у насељу Брђани део "сценарија који долази са албанске стране, уз подршку међународне заједнице".

"Ово је провокација Албанаца са циљем да се обуставе радови на изградњи српских кућа у овом делу насеља.

Раденковић је истакао да је реч о "авантури председника јужне Општине Косовске Митровице Бајрама Реџепија пред новембарске изборе" и изразио бојазан да то "не оде толико далеко да неко изгуби и живот".

"Апелујем на међународну заједницу да заузме јединствен став да и српска и албанска заједница морају поштовати предвиђену законску процедуру", рекао је Недељковић.

Шеф УНМИК администрације у Косовској Митровици Јарослав Козак изјавио је да су јуче касно послеподне добили захтев од Албанаца за изградњу осамнест нових кућа у насељу Брђани.

Козак је истакао да није било времена да се до јутрос размотре сви захтеви и да је чак шеснаест кућа за које се тражи дозвола о обнови налазе на територији општине Звечан.

"Албанци су одлучили да иду на своја имања, после тога сва одговорност припада Еулекс полицији и Косовској полицијској служби", рекао је представник УНМИК-а.

На састанку општинског Одбора за безбедност управе јужног дела Митровице констатовано је да је ситуација у насељу Брђани мирна и стабилна и да обнова порушених и градња нових кућа како Албанаца, тако и Срба, може да буде настављена после неколико недеља паузе.

Председник општине у јужном делу Митровице Бајрам Реџепи рекао је да су обављене све неопходне припреме и да рад на кућама може данас да почне.

Градња кућа Албанаца прекинута је на неколико недеља пошто је камион извођача радова у Брђанима, изгубио контролу у селу Суви До и улетео у једну кућу и том приликом страдало је троје деце.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво