Зелено светло региона Самиту несврстаних

Црна Гора и БиХ потврдиле присуство на састанку посвећеном иницијативи Србије да у Београду 2011. буде одржан 50. Самит несврстаних. Одговор Хрватске ускоро. Организација Самита порука Европи и свету да су државе бивше Југославије посвећене међусобној сарадњи, наводе у црногорском МИП-у.

У Београд стижу прве потврде из земаља бивше Југославије о учешћу на састанку у Њујорку, на коме ће се, 23. септембра, разговарати о иницијативи Србије да у Београду 2011. године буде одржан 50. Самит несврстаних.

Министарство спољних послова Србије је предложило да се највиши представници бивших југословенских република окупе на маргинама 64. заседања Генералне скупштине Уједињених Нација.

Босна и Херцеговина и Црна Гора су потврдиле своје присуство на састанку. У Влади Србије још не откривају ко је у региону заинтересован за ту идеју, али у најкраћем року очекују одговоре свих земаља којима је иницијатива упућена.

У Влади још не желе да износе детаље о томе како Србија замишља јубиларни Самит несврстаних у Београду, али колегама из региона биће предочено да је, у духу добрих односа, то важан догађај.

"Једна таква манифестација би сигурно још једном послала поруку о томе да је регион спреман на сарадњу, да је компатибилан са европским вредностима и страндардима који владају унутар Европске уније. Не треба заборавити да су Југославија и све њене републике имале велике економске користи од несврстаности", сматра професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Шеф дипломатије Босне и Херцеговине, Свен Алкалај присуствоваће састанку у Њујорку, после чега ће Председништво БиХ одлучити да ли учествује у организацији Самита. Начелну сагласност дала је и Црна Гора.

"Очекујем да ће и реакције осталих колега из региона бити позитивне. Подршка Црне Горе иницијативи Србије мотивисана је чињеницом да је СФРЈ била један од оснивача и стубова покрета несврстаних и да је и Црна Гора сукцесор тог историјски и политички значајног наслеђа. То би по нама била добра порука Европи и међународној заједници да су све државе настале на простору бивше Југославије посвећене међусобној сарадњи и заувек могу бити окупљене око добрих идеја које доприносе међународном престижу сваке од њих појединачно, или региона у целини", рекао је министар спољних послова Црне Горе Милан Роћен.

У Министарству спољних послова Хрватске иницијатива министра Вука Јеремића о састанку у Њујорку је на столу.

"Писмо ћемо размотрити и ускоро донети одлуку о евентуалном суделовању на иницијалном састанку, министара спољних послова земаља наследница бивше Југославије, чије је одржавање србијанска страна предложила, на почетку 64.-ог заседања Генералне скупштине УН", рекао је портпарол Министарства спољних послова Хрватске Марио Драгун.

Србија предлаже да Самит несврстаних, поводом педесетогодишњице постојања Покрета, буде у Београду, где је и први самит те органозације 1961. године био одржан.

Пошто је Србија сада, у Несврстанима само посматрач, комплетан догађај би био организован у сарадњи са Египтом, који ће 2011. године председавати Покретом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво