Одлазак КФОР-а у договору са српским властима

Одлука о смањењу броја припадника КФОР-а на Косову и Метохији треба да буде донесена у сарадњи са српским властима јер се односи на безбедност Срба, сматра министар одбране Србије Драган Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да је одлука о смањењу броја припадника КФОР-а на Косову и Метохији требало да буде донета у договору са српским властима.

Шутановац је рекао да власт у Србији има уверење да је КФОР ту одлуку донео на основу озбиљних анализа.

Министар је додао да је КФОР убеђен да је стање на Косову и Метохији стабилизовано и да ће 10.000 његових војника бити довољно да спречи евентуалне терористичке акте.

Шутановац је указао на чињеницу да је то озбиљна војна сила, али и нагласио да је Србија инсистирала да, уколико дође до дестабилиације, КФОР први реагује.

Oценио je и да стање у покрајини није потпуно стабилно, јер је присутан организовани криминал, додајући да је познато да се из организованог криминала финансира и тероризам.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је приликом недавне посете Приштини да је западна војна алијанса одлучила да постепено смањује број војника у саставу КФОР-а, додајући да ће се први корак догодити до јануара следеће године када ће број војника бити смањен на око 10.000.

Расмусен је тада додао да ће смањење војника ићи "само уз услов побољшања безбедносне ситуације".

Шутановац најавио нове активности

Министар одбране Драган Шутановац указао је  на значај војно-цивилне сарадње припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја и најaвио нове активности на том плану.

После обиласка четворогодишње основне школе у селу Трубаревац крај Соко Бање, на чијој реконструкцији заједнички раде припадници Војске Србије и Националне гарде Охаја, Шутановац је напоменуо да сардања српске војске и Националне гарде Охаја датира од септембра 2006. године и да су током ње имали низ заједничких активности.

Током ове године имаћемо још 13 нових активности, а правимо и нови план за 2010. годину, рекао је Шутановац, који је са отправником послова амбасаде САД у Београду Џенифер Браш обишао школу у Трубаревцу, коју похађа 27 ђака.

Шутоновац и Браш претходно су обишли обданиште "Невен" у Прокупљу, чију реконструкцију такође заједно раде припадници Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се