Читај ми!

Санкције у складу са процедуром ЕУ

Придруживање Србије санкцијама ЕУ према трећим земљама је стандардна процедура усклађивања националне спољне политике са европском, рекла Маја Коцијанчич. Србија је увела санкције Ирану, Сирији и Белорусији. Званичници у Минску рекли да жале због одлуке Београда.

Одлука Србије да се придружи санкцијама које ЕУ намеће трећим земљама део је стандардне процедуре усклађивања националне спољне политике са европском, рекла је Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Коцијанчич је ово рекла након што је Ештон крајем прошле недеље поздравила одлуку Србије и неколико других земаља да се придруже економским санкцијама које је ЕУ увела против Сирије, Ирана и Белорусије.

"Логично је да земље које су кандидати за придруживање ЕУ, укључујући Србију, усклађују своју спољну политику са политиком ЕУ", истакла је Коцијанчич.

Србија, Хрватска, Црна Гора, Македонија, Албанија, Исланд и Лихтенштајн, које су у различитим фазама процеса придруживања, определиле су се да следе политику санкција које је ЕУ увела против земаља за које Брисел оцењује да крше хуманитарно и међународно право.

Санкције обухватају замрзавање рачуна и забрану пословања за одређене компаније из земаља које су под санкцијама на територији ЕУ, као и забрану издавања виза функционерима из тих земаља.

Званичници у Минску рекли су да жале због одлуке Србије да се придружи санкцијама ЕУ, али је саопштио да Белорусија неће увести реципрочне мере против Србије и осталих који су одлучили да следе ЕУ.

Упоредо са увођењем санкција према Белорусији, Сирији и Ирану, Србија се придружила и делимичном укидању санкција Мјанмару, где је у току процес демократске транзиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво