Читај ми!

Јеремић на челу Генералне скупштине УН

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић, са 99 гласова, изабран за председавајућег Генералне скупштине УН. Гласало укупно 190 држава. Свој избор видим као одавање признања српском народу, рекао Јеремић додавши да ће радити на очувању међународног мира и безбедности.

17.01 - Мала смо земља у развоју која не припада ни једном војном савезу и велика нам је част што смо добили толику подршку, рекао је Јеремић.

16.55 - Вук Јеремић изабран за председавајућег Генералне скупштине УН.

16.54 - Гласало 190. Важећих 185. Један уздржан.  

16.52 - Завршена пауза у Генералној скупштини УН. Чека се објављивање резултата гласања. 

16.27 - Гласање завршено, пауза од 15 минута ради бројања гласова. 

16.24 - Руски амбасадор Виталиј Чуркин сматра да ће Јеремић добити 97 гласова. 

16.20 - Почело гласање за новог председавајућег Генералне скупштине УН. 

16.15 - Почела седница Генералне скупштине УН на којој ће бити изабран нови председавајући тог тела. 

Представници држава чланица Уједињених нација у Њујорку одлучили да Генералној скупштини од септембра председава министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

За Јеремића је гласало 99 делегата, а за другог кандидата, амбасадора Литваније при УН Далиујуса Чекуолиса 85 делегата.  Укупно је гласало 190 делегата, од којих је један био уздржан, док је неважећих било пет гласова.

Новоизабрани председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић рекао је после гласања да свој избор за председника види као "одавање признања српском народу" и да ће радити на очувању међународног мира и безбедности.

"Заклињем се да ћу функцију председника обављати најбоље што могу, поштујући Повељу УН. Поверени ауторитет ћу користити искрено и уравнотежено, поштујући, пре свега, једнака права и достојанство сваке државе чланице", рекао је Јеремић после гласања на Генералној скупштини УН.

Јеремић је за тему дебате на отварању 67. заседања, предлажио "приближавање ставова и решавање међународних спорова мирнодопским средствима" и изразио уверење да може да допринесе спровођењу "свих усаглашених предлога, поготово оних који се односе на спречавање сукоба".

Јеремић је рекао да је Србија мала и земља у развоју, која не припада ниједном војном нити политичком савезу и да је утолико већа част добити поверење толиког броја држава за председавање главном репрезентативном политичком органу Уједињених нација.

"Свој избор за председника Генералне скупштине УН превасходно видим као одавање признања српском народу, којем сам имао част да више од пет година служим као министар спољних послова", рекао је Јеремић.

Вук Јеремић је рекао да је Србија под руководством бившег председника Бориса Тадића, "својим суседима пружила руку пријатељства и помирења" и додао да је Србија искорачила и ка свим другим чланицама међународне заједнице, укључујући и оне са којима је "имала горка неслагања".

"Србија је демократска држава, која осим залагања за очување сопственог суверенитета и територијалног интегритета и остварења добробити за своје грађане, нема друге амбиције осим да допринесе општим интересима човечанства", истакао је Јеремић.

"Због тога смо чврсто привржени очувању међународног мира и безбедности - првом декларисаном циљу УН. Радити на том остварењу - најважнијем и најплеменитијем - заслужује дубоко поштовање", рекао је Јеремић.

Надлежности председавајућег

Јеремић који ће 18. септембра преузети ту функцију, предводиће у наредних годину дана Генералну скупштину УН у име Источноевропске групе коју чине 23 земље, укључујући и све бивше југословенске републике и данашње суседе Србије.

Председавајући Генералне скупштине УН бира се на период од годину дана у складу са неписаним правилом ротације по регионалном принципу. Иако то није формално дефинисано као услов, пракса је и да се за председавајућег никада не бира представник неке од пет сталних чланица Савета безбедности УН (Русија, САД, Велика Британија, Француска и Кина).

Председавајући у раду одговара Генералној скупштини УН. Његова овлашћења су да отвара и затвара пленарна заседања, усмерава дискусију, води рачуна о поштовању процедуре и саопштава одлуке.

Он такође има право да ограничи време диксусије, затвара листе говорника или да одложи дебату, а улога му је и да олакшава рад Генералне скупштине кроз билатрелане консултације са делегацијама како би се превазишле разлике у мишљењима, да предлаже решења и да ради на постизању консензуса око неког предлога.

Председавајући не гласа о одлукама Генералне скупштине, али одређује представника из делегације своје земље који ће то учинити у његово име.

Јеремић је трећи председавајући Генералне скупстине УН са простора бивше Југославије, после југословенског дипломате и функционера Лазара Мојсова (1977) и македонског дипломате Срђана Керима (2007). 

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво