Београд још чека формирање власти

Три месеца од мајских избора, још је неизвесно да ли ће Београд у законском року добити нову власт. Ако нова градска већина до следећег петка не изабере градоначелника и градско веће, у престоници се уводи принудна управа, а потом следе нови избори. Ипак, у ДС-у верују у позитиван исход преговора са ЛДП-ом.

Иако су се нови градски партнери, странке окупљене око ДС-а и социјалиста договориле о кључним принципима функционисања нове градске власти, још нема званичног одговора из ЛДП-а.

Мада председник градске Скупштине још не зна када ће заказати седницу, ипак очекује да 7 одборника ЛДП-а подржи мањинску владу листе "За европски Беград" и коалиције окупљене око социјалиста.

"Ако мене питате, ја сам број један човек, који би желео да се то што пре сврши. Међутим, знате, то се одузижо, све је то политика и верујем да ће то бити у реду", рекао је председник Скупштине Београда Бранислав Белић.

Иако се у ЛДПу јуче незванично чуло да у тој странци преовлађује став да су нови избори најбоље решење, јер би омогућили формирање проевропске градске владе, у ДС-у су уверени да ће преговори са ЛДП-ом успешно бити окончани и да у Београду неће доћи до нових избора.

"Ја сада не могу да кажем која од те две могућности је изгледнија. Све што смо ближи истеку тога рока чини се да су изгледнији избори, али с обзиром да до истека тога рока има још... Има довољно и времена и простора за договор, рецимо онакав какав је постигнут на републичком нивоу", оценио је Марко Благојевић из ЦЕСИД-а.

Уколико се до 22. августа странке не договоре, законски рок за нове изборе је крај децембра, што значи да би грађани Београда  нову власт добили тек на пролеће следеће године.

За то време, из буџета Града били би финансирани само редовни послови, док би реализација већих пројеката сачекала нове градске челнике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара