Читај ми!

Јеремић у Египту

Србија је најактивнији посматрач у оквиру Покрета несврстаних и најдиректнији наследник Југославије када је реч о међународном ангажовању на свим меридијанима, рекао Вук Јеремић.

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић разговарао је, на маргинама Министарског састанка Координационог бироа Покрета несврстаних, са шефовима дипломатија више земаља о политичкој и економској сарадњи, питању Косова и подршци кандидатури Србије за председника Генералне скупштине УН.

"Покрет несврстаних обухвата скоро две трећине свих земаља света и изузетно је важна организација када је реч о одлучивању у оквиру међународних организација, поготово УН", рекао је Јеремић Танјугу.

Србија је, према његовим речима, вероватно најактивнији посматрач у оквиру Покрета несврстаних и најдиректнији наследник Југославије када је реч о међународном ангажовању на свим меридијанима.

Јеремић је подсетио да је Србија кандидат за председника Генералне скупштине УН, о чему ће се гласати 8. јуна, и оценио да су прилично добре шансе да ту кандидатуру и освоји, поготово када се има у виду да има добре односе са чланицама Покрета несврстаних.

Шеф српске дипломатије се, на маргинама скупа у Шарм ел Шеику, данас састао с министрима спољних послова Кувајта, Сенегала, Пакистана, Мјанмара, Индије, Либана и Палестине, а за сутра су заказани билатерални сусрети са шефовима дипломатије Кеније, Јужноафричке Републике, Зимбабвеа, Нигерије.

"Ово је добра прилика да се разговара о свим билатералним темама, о економској сарадњи, политичкој сарадњи и прилика да кажете саговорницима шта се дешава у вашем региону, шта се дешава када је реч о Косову и да код оних који нису признали Косово учврстите њихов став по питању непризнавања", рекао је Јеремић.

"Од свих смо тражили подршку за оно што је нама важно, не само када је реч о директним интересима: државним циљевима као што је очување суверенитета и територијалне целовитости, већ смо тражили подршку и за председавање Србије Генералној скупштини", указао је Јеремић.

За сутра је предвиђено и обраћање министра Јеремића учесницима Министарског састанка на почетку преподневног дела дебате, а у међувремену наставља се билатерална активност наше делегације.

Састанак шефова дипломатија земаља Покрета несврстаних одржава се 9. и 10. маја у египатском летовалишту Шарм ел Шеик.

У делегацији Србије на Министарском састанку несврстаних су још амбасадори Феодор Старчевић, Слађана Прица и Драган Бисенић, као и саветници министра Никола Јовановић, Михаило Папазоглу и Александра Радосављевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво