Годишњица злочина у Гораждевцу

Парастосом у цркви свете Богородице у метохијском селу Гораждевац обележено је пет година од убиства дванаестогодишњег Пантелије Дакића и Ивана Јововића који је имао деветнаест година. Њихови родитељи и српски званичници захтевају расветљавање тог злочина.

Убијени су у оружаном нападу албанских екстремиста који су из суседног села из аутоматског оружја пуцали на њих док су се купали у реци Бистрици.

Тада је рањено четворо српске деце, а извршиоци злочина и поред свих обећања међународних званичника на Косову још нису пронађени.

Иван Јововић преминуо је на лицу места , а Пантелија Дакић у пећкој болници.

Њихови очеви захтевају од КФОР-а и УНМИК-а да ухапсе убице јер се зна које пуцао.

Злочин на Бистрици шокирао је целу Србију и наишао на оштре осуде међународних представника, али убице деце из Гораждевца и данас су на слободи.

Злочин су осудили тадашњи шефови УНМИК-а и Кфора, представници ЕУ, САД, Француске, Русије, као и косовски званичници.

Портпарол Стејт департмента Том Кејси је убиство и рањавање српске деце назвао "свирепошћу", оценивши да су "они који су починили злочин против невине деце непријатељи мира" и да су "напали будућност Косова".

Комесар УНМИК полиције Штефан Фелер изјавио је после злочина да ће "преврнути сваки комад земље како би пронашао убице деце".

Према званичним извештајима косовске полиције током потере претресено је 100 кућа на подручју Гораждевца, а 75 особа испитано у вези са овим злочином.

Уркос томе, као и награди од милион евра за проналазак убица, коју је расписао УНМИК, починиоци злочина су остали непознати.

Тадић: Расветлити злочине над Србима

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да од шефа УНМИК-а и других међународних званичника, али и представника албанских власти на Косову и Метохији, очекује расветљавање злочина у Гораждевцу, али и свих других злочина почињених над Србима и другим неАлбанцима у тој покрајини.

"Очекујем да се пронађу злочинци који су из шумског забрана из пушкомитраљеза пуцали на децу која се купају, која никоме никакво зло нису нанела, злочинци који су убили Пантелију Дакића и Ивана Јововића, а четворо српских дечака и девојчица ранили", рекао је Тадић у изјави Тањугу.

Истовремено је указао на чињеницу да још нису суочени са правдом ни актери масовног напада на Србе 17. марта 2004. године.

"Подсећам на готово невероватно извештавање међународних медија с тим догађајима у вези, на неистине које су ширене о томе да су Срби били одговорни за почетак тих сукоба, што се касније испоставило потпуном неистином... Подсећам и на то да су се у страним медијима појављивале и информације о томе да су Срби били одговорни и за насиље у северном делу Косовске Митровице 17. марта ове године, приликом упада међународних снага у зграду тамошњег суда", рекао је председник Србије.

Истакао је да Србија никада неће одустати од захтева за утврђивањем пуне истине о свим тим догађајима и откривањем починилаца свих злочина у својој јужној покрајини, као ни од трагања за решењем за Косово и Метохију.

"У оквирима међународног права и међународних институција, пре свега Уједињених нација, трагаћемо за компромисним решењем за Косово и Метохију, које подразумева очување интегритета наше земље, али и нормалан живот за све људе у покрајини", закључио је Тадић.

Цветковић: Открити злочинце

"Обавеза међународне мисије на Косову и Метохије је да открије злочинце који су убили двоје и ранили четворо деце пре пет година у Гораждевцу, али и да расветли на хиљаде других злочина почињених у јужној српској покрајини", рекао је Цветковић, додавши да је "расветљавање свих злочина је темељ мира на овим просторима".

Цветковић је указао да је међународна мировна мисија дужна да осигура безбедност, слободу кретања и живот у складу са цивилизацијским нормама, како житељима Гораждевца, тако и свим грађанима Косова и Метохије.

Влада Србије, побољшаће услове живота свих грађана Косова и Метохије који желе миран и просперитетан живот, најавио је Цветковић у саопштењу доставњеном медијима.

У том циљу Влада издваја значајна средства како би покренула процес повратка више од 200.000 расељених са Косова и Метохије.

"Створићемо услове за одрживи повратак и опстанак људи на својим вековним огњиштима", навео је премијер.

Влада Србије очекује и већу помоћ међународне заједнице, а ради решавања конкретних проблема унапредиће сарадњу са УНМИК-ом, "као једином легитимном мировном мисијом на Косову и Метохији", пише у саопштењу.

Ељшани: "Случај неће бити заборављен"

Полиција и даље трага за починиоцима, рекао је портпарол КПС-а Ветон Ељшани агенцији Танјуг, подсетивши да је пре нешто више од годину дана формирана нова група истражитеља, састављена од припадника УНМИК и КПС полиције.

"Тих дана и након тог догађаја претражили смо око 100 кућа, саслушали смо више од 75 људи и током претреса пронашли смо седам комада оружја које није било повезано са овим случајем", рекао је Ељшани и позвао све који могу да помогну "у расветљавању тог случаја" да се јаве надлежним органима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи