Србија позвана на Светску изложбу 2010.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Шангају да ће Србија 2010. године учествовати на Светској изложби у том граду. Тадић је најавио да ће о томе, као и о могућностима инвестирања у Србију, разговарати са представницима великих шангајских компанија и градским руководством.

Четвртог дана посете Кини, председник Србије Борис Тадић борави у Шангају. Тадић је у изјави Фонету рекао да ће Србија 2010. године учествовати на Светској изложби Експо 2010. у том кинеском граду.

Председник је најавио да ће о томе, као и о могућностима инвестирања у Србију, разговарати са представницима великих шангајских компанија и градским руководством.

Тадића су домаћини информисали о организацији изложбе Експо 2010., на којој се представљају економски снажне, али и перспективне и земље интерсантне за страна улагања.

Поводом званичног кинеског позива Србији да, као стратешки партнер, учествује на овој изложби, Тадић је истакао да ће се Србија, у оквиру својих могућности, представити као модерна земља дуге културе и традиције, која се интензивно изграђује и пружа велике могућности за развој бизниса и производње.

Оригиналан наступ Србије 

Нема дилеме да ће многи креативни људи допринети оригиналном наступу Србије на Експо 2010., нагласио је Тадић, додајући да "нећемо моћи да се поредимо са другим земљама новцем који ћемо инвестирати у тај наступ, али ћемо свакако идејама моћи да се такмичимо на овој манифестацији свих нација и држава света".

"Битно је показати наш идентитет и домете наше културе, оно што је у археолошком смислу битно за читав свет, а налази се на територији Србије, као и њене потенцијале развоја, који нису занемарљиви", рекао је Тадић.

Према његовој оцени, за сваку државу и нацију је битно да буде на једној таквој манифестацији, као што је Експо 2010., јер је то прилика да се види ко је докле стигао, ко је шта урадио и "због чега смо и ми битни за свет".

"Верујем да ће наши грађани бити поносни када буду видели како ће Србија наступити на изложби Експо", истакао је Тадић.

Председник Тадић је најавио да ће у Шангају разговарати са још једним бројем кинеских компанија, које ће, кроз представљање Србије, покушати да привуче да "инвестирају у производњу и отварање нових радним места у нашој земљи", оцењујући да "Србија пружа мноштво могућности да покренемо пословне аранжмане на обострану корист".

Делегација посетила Торањ оријенталног бисера

Тадић је у Шангају, заједно са осталим члановима делегације Србије, у којој је и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, посетио телевизијски Торањ оријенталног бисера, са 468 метара трећу највишу грађевину тог типа у свету.

Са видиковца на висини од 263 метра Тадићу је представљена топографија овог ултрамодерног кинеског мегалополиса са 18 милиона становника, а потом је посетио и Шангајски музеј урбаног историјског развоја.

Делегација Србије, коју Тадић предводи у вишедневног државној посети Кини, обишла је и Изложбену дворану урбаног планирања Шангаја, у којој је постављена огромна макета целог града, у размери 1:500.

За госте из Србије, коју у Шангају бораве у организацији кинеске државе, приређена је и изузетно атрактивна виртуелна тродимензионална презентација града.

Видети оно што су за 20 година, са ледине, урадили једна земља и један град, претварајући је у највећи пословни центар света, како је нагласио Тадић, показује шта све може да се уради, ако се добро планира, брзо и квалитетно ради.

Не бисмо требали да јадикујемо и очајавамо због онога што се нама догађало у протеклих 20 година, посебно што не крећемо са ледине и празног простора, већ имамо и одређену основу, рекао је Тадић.

"Можемо много тога да урадимо у наредних 20 година, ако будемо радили сваког дана и сваког минута", закључио је Тадић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи