Цветковић: Расветлити злочин у Гораждевцу

Поводом годишњице злочина у Гораждевцу на Косову, премијер Мирко Цветковић изјавио је да тај злочин не сме бити заборављен, и да злочинци морају бити изведени пред лице правде.

"Обавеза међународне мисије на Косову и Метохије је да открије злочинце који су убили двоје и ранили четворо деце пре пет година у Гораждевцу, али и да расветли на хиљаде других злочина почињених у јужној српској покрајини", рекао је Цветковић и додао да је "расветљавање свих злочина је темељ мира на овим просторима".

Цветковић је указао да је међународна мировна мисија дужна да осигура безбедност, слободу кретања и живот у складу са цивилизацијским нормама, како житељима Гораждевца, тако и свим грађанима Косова и Метохије.

У среду се навршава пет година од убиства двоје српске деце и рањавања још четворо на реци Бистрици, у Гораждевцу код Пећи, а они који су на њих пуцали из атуомтског оружја још увек нису пронађени.

Убијени су Иван Јововић (19 година ) и Пантелија Дакић (12 година ), а тешко рањени Ђорђе Угреновић ( стар 20 година ), Богдан Букумирић (14 година ), Марко Богићевић (12 година ) и Драгана Србљак (13 година).

Влада Србије, побољшаће услове живота свих грађана Косова и Метохије који желе миран и просперитетан живот, најавио је Цветковић у саопштењу доставњеном медијима.

У том циљу Влада издваја значајна средства како би покренула процес повратка више од 200.000 расељених са Косова и Метохије.

"Створићемо услове за одрживи повратак и опстанак људи на својим вековним огњиштима", навео је премијер.

Влада Србије  очекује и већу помоћ међународне заједнице, а ради решавања конкретних проблема унапредиће сарадњу са УНМИК-ом, "као једином легитимном мировном мисијом на Косову и Метохији", стоји у саопштењу.

Према Цветковићевим речима, активности Владе Србије на стварању услова одрживог повратка су усмерене ка покретању мањих и средњих поредузећа која ће омогућити да људи на Косову и Метохији живе од свог рада.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво