Читај ми!

Јеремић у Египту

Србија и Египат имају блиске ставове о већини међународних питања, као и о кандидатури Србије за председавање Генераној скупштини УН, оценили шефови дипломатија двеју земаља Вук Јеремић и Мохамед Камел Амр.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић током посете Египту састао се са шефом дипломатије те земље Мохамедом Камелом Амром. Две земље имају блиске ставове о већини међународних питања, као и о кандидатури Србије за председавање Генераној скупштини УН, оценили су Јеремић и Амр.

Јеремић је нагласио да је "Египат један од наших најбољих пријатеља у арапском свету и заправо један од наших најбољих пријатеља у свету уопште".

Шеф српске дипломатије је рекао да је у разговорима са Амром било речи о проширењу билатералне сарадње, посебно на економском плану.

Према речима Јеремића, са египатским колегом разговарао је и о туризму с обзиром да је Египат једна од "топ дестинација" српских туриста, као и о сарадњи у области образовања и размени стипендија, како би држављани Србије могли да студирају у Египту, а Египћани у Србији.

Министар је истакао да две земље гледају идентично на многа светска питања.

"Кад је реч о регионалној ситуацији, трудимо се да увек следимо савет Арапске лиге и посебно Египта", рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан да прокоментарише ситуацију у Сирији, Јеремић је рекао да Србија са жаљењем слуша о великим патњама сиријског народа, а да подржава "арапска решења за арапске проблеме".

"Потпуно подржавамо идеје Арапске лиге. Као члан међународне заједнице и с обзиром на могућу улогу који ћемо имати у УН наставићемо да подржавамо арапска решења за арпаске проблеме", истакао је Јеремић.

Јеремић је напоменуо и да се позиција Србије према палестинском питању није мењала и да се неће мењати. Србија је, прецизирао је, за све оно што "није корак уназад него унапред" и да је против сваког развоја догађаја који би лоше утицао на стабилност.

"Наше је становиште да је крајње недобродошло све што би могло да погорша ситуацију", додао је министар.

Позиција - некад Југославије а сада Србије - била је и биће да "једни другима пружимо руку, а не да забадамо прст у око", закључио је Јеремић.

"Разматрали смо питање кандидатуре Србије за председавање Генералној скупштини УН и ту су наша гледања веома блиска", рекао је Амр после сусрета с Јеремићем у Каиру.

Шеф египатске дипломатије рекао је да га је Јеремић обавестио и о развоју ситуације кад је реч о захтеву Србије за чланство у ЕУ која, како је оценио, "иде веома добро".

Према речима Амра, гледишта Србије и Египта о међународним питањима су слична, а добро се развија и билатерална сарадња.

Током боравка у Каиру, Јеремић ће се састати са министром иностраних послова Мохамедом Амром и са генералним секретаром Арапске лиге Набилом ел Арабијем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво