Читај ми!

Бомбом на сведока

Бомбашки напад на Наима Мифтарија, бившег агента тајне службе ОВК. Ручна бомба одбила се о прозор и пала у двориште. Инцидент потврдила косовска полиција. Мифтари прошле седмице сведочио о политичким убиствима после рата.

Ручна бомба одбила се о прозор куће Наима Мифратија и неексплодирана пала у двориште, свега недељу дана пошто је бивши агент тајне службе ОВК, ШИК-а, сведочио о својој улози у серији политички мотивисаних убистава које је та служба починила после рата 1999. године.

"Чуо сам како пуца стакло. Ручна бомба није експлодирала... Видео сам тројицу младића како беже. Мислио сам да су бацили камен... Тек ујутро сам схватио да је то била бомба", рекао је Мифтари приштинским медијима.

Након тога, припадници косовске полиције и Еулекса претраживали су двориште неколико сати.

Прошле среде, Мифтари је одговарао на питања двојице тужилаца Еулекса у вези са серијом политички мотивисаних убистава која су потресала Косово 1999. и 2000. године, као и својим везама са Кадријем Веселијем, бившим шефом ШИК-а.

Мифтари је други сведок у истрази о случају "Блаце", односно убиству Ибуша Клокоћија, кога је Мифтари претукао непосредно пре него што је на још неразјашњен начин убијен.

ШИК и убиства

ШИК је формиран почетком сукоба на Косову, уз помоћ истоимене албанске обавештајне службе, углавном да би учврстио лидерску позицију Хашима Тачија и неутралисао све остале претенденте на Тачијево место, којих је, током сукоба и непосредно после њих, било сијасет.

Осим десетак албанских агената, ангажованих још 1998. године, на челу косовског ШИК-а били су Азем Суља и Џавит Халити и Кадри Весели, који су, осим елиминације потенцијалних ривала, набављали оружје за потребе ОВК.

Прво значајно и никада расветљено убиство особа блиских ДСК-у Ибрахима Ругове јесте смрт Ахмета Краснићија, некадашњег пуковника ЈНА, који је убијен у лето 1998. године, у Тирани. Краснићи је био кључни човек у формирању "Оружаних снага Републике Косова", ФАРК, формације за чије је акције косовска влада у егзилу Бујара Букошија издвојила 4,5 милиона долара и која је, суштински, представљала озбиљниог ривала ОВК.

Према западним извештајима, Краснићи је убијен у заједничкој акцији албанских и обавештајаца ОВК.

После Краснићија, убијена су још два локална команданта ОВК који су се, наводно, супротставили Тачијевом ауторитету, писао је касније Њујорк тајмс, додајући да су Агим Рамадани и Саљи Чеку били убијени у "инсценираним заседама српске полиције".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво