Читај ми!

УРС: Динкић кандидат за премијера

Кандидат Уједињених региона Србије за премијера на предстојећим парламентарним изборима биће Млађан Динкић, најавио заменик председника УРС-а Верољуб Стевановић.

Заменик председника Уједињених региона Србије (УРС) и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић најавио је да ће њихов кандидат за премијера на предстојећим парламентарним изборима бити лидер странке Млађан Динкић.

Стевановић је истакао да је Динкић најбољи човек за ту функцију и навео да Динкић поседује све особине експерта за вођење економије земље и одлучност да спроведе реформе, што је доказао од 2000. године до данас.

Уједињени региони Србије представили су данас свој економски програм који се базира на бржем раду администрације, подршци малим и средњим предузећима, укидању парафискалних намета, реформи система ПДВ-а, јачању финансијских институција, развоју саобраћајне инфраструктуре и образовном систему прилагодјеном потребама привреде.

Представљајући програм, Динкић је рекао да би привреду и грађане требало ослободити парафискалних намета и онемогућити министарства да доносе своје пореске намете, већ да то буде искључиво у надлежности Министарства финансија.

Динкић је, у Дому омладине, пред бројним члановима, рекао да би требало администрацију натерати да ради брже и посебно истакао да у јавним предузећима не треба странке да запошљавају своје кадрове, већ их треба запошљавати путем конкурса.

Он је зато позвао лидере осталих странака - Бориса Тадића (ДС), Ивицу Дачића (СПС) и Томислава Николића (СНС) да убудуће поштују тај принцип и да се постигне заједнички договор да страначка припадност не буде једини критеријум у запошљавању нових људи у јавним предузећима.

Подршка малим и средњим предузећима

Према Динкићевим речима, треба посветити посебну пажњу подршци малим и средњим предузећима кроз бесповратна средства од 30 до 50 одсто од вредности инвестиције за занатлије и мала предузећа, а ти исти привредници били би ослободјени обавезе коришћења фискалних каса.

Објашњавајући шта се подразумева под системом ПДВ-а, Динкић је рекао да би малим и средњим предузећима требало омогућити да тај порез плате тек када наплате робу, а рокове за повраћај ПДВ-а требало би скратити на седам дана за претежне извознике, а за све остале на 30 дана.

Према Динкићевим речима, то би допринело већој ликвидности у привреди, јер би се капитал брже окретао.

Динкић је предложио да се докапитализује Фонд за развој или да се оснује Развојна банка, али не како је сада замишљена да би била у стању да одобрава повољне кредите са ниским каматама.

Лидер УРС-а је предложио да Србија трајно задржи већинско власништво у "Комерцијалној банци", а кроз докапитализацију и припајања ојача "Поштанску штедионицу" и "Агробанку".

Јачање мрежа саобраћјаница

Потпредседница УРС-а Верица Калановић заузела се за јачање мреже саобраћајница које спајају Коридор 10 и Коридор 11 и скренула пажњу на то да, иако је Динкић био тај који је у Националном савету за инфраструктуру обезбедио средства за Коридор 10, Србија, како је истакла, још нема ниједан завршен аутопут.

Калановићева је најавила да би Коридор 11 који аутопутем треба да споји Београд са Црном Гором и јужним Јадраном треба да прође кроз 13 општина, што је веома значајно за привреду тог дела Србије.

Она је напоменула да је од 183 инвестиције у Србији, 110 смештено око Коридора 10.

Средства за те пројекте могла би да се обезбеде кроз смањење субвенција јавним предузећима, сматра Калновићева.

Економски програм УРС-а подржали су и председник компаније "Металац" из Горњег Милановца Драгољуб Вукадиновић и почасни председник "Таркет-Синтелона" из Бачке Паланке Никола Павичић који су се присутнима обратили преко видеолинка. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се