Читај ми!

Нарушени односи са Ганом

Криза у односима Србије и Гане - Акра признала Косово, Београд затражио да амбасадор те земље напусти Србију. Принуђени смо да затворимо мисију у Београду, изјавио министар спољних послова Гане Алхаџи Мохамед Мумуни.

Дипломатски односи Србије и Гане су претрпели "озбиљан ударац", јер је та западноафричка земља признала Косово, а Београд је затражио да амбасадор Гане Семјуел Валис-Акијану напусти Србију, пишу данас медији у Гани.

У Минстарству спољних послова Србије данас нису желели да коментаришу те наводе, а потврду информације није било могуће добити ни у Амбасади Гане у Београду.

Сајтови Сити ФМ онлајн, Сити њуз, Џој онлајн, приватни лист Дејли гајд и други пишу данас о "дипломатском сукобу" Србије и Гане и преносе изјаву министра спољних послова Алхаџија Мохамеда Мумунија да ће Гана затворити своју дипломатску мисију у Београду.

Мумуни је јуче у Парламенту Гане изјавио да су "дугогодишњи срдачни односи" са Србијом претрпели "озбиљне ударце" пошто је влада у Акри пре месец дана признала Косово.

Према његовим речима, како преноси "Дејли гајд", власти Србије су потом "затражиле од амбасадора Гане у Београду да се врати кући и да се консултује са владом Гане како би се поништила одлука о признању".

Мумуни је рекао да је, "поврх свега, српска влада затражила затварање почасног конзулата Србије у Акри" и оценио да реакција власти у Београду на признање Косова "не оставља Гани други избор него да потпуно затвори своју мисију у Београду".

У Амбасади Гане је данас агенцији Бета речено да не могу да кажу да ли је амбасадор још у Београду, нити да потврде информације о затварању Амбасаде.

"Уколико је реч о саопштењу нашег Министарства, немам разлога да сумњам", рекла је агенцији Бета једна службеница Амбасаде поводом навода објављених у медијима додајући да мора да их "провери" и да се консултује са Акром.

Тамаклое: Признање Косова грешка

Шеф дипломатије Мумуни је рекао Џој онлајну да се одлука председника Гане Џона Милса о признању Косова не може сматрати "непријатељским актом против Србије".

Шеф дипломатије Гане је поставио и питање зашто је Србија предузела такве кораке против његове земље, а не и против других земаља које су признале Косово.

Мумуни је оценио да се дипломатски сукоб неће одразити на Гану, јер између две земље нема већих економских активности. Међутим, бивши амбасадор Гане у Србији Њахо Тамамклое оценио је овакву Муминијеву изјаву као нетачну.

Тамаклое је рекао Џој онлајну да је "тотална лаж" казати да нема велике економске активности између Србије и Гане. Према његовим речима, Гана има врло мало тога да добије од Косова, а што се тиче Србије - да изгуби све.

Тамаклое је оценио да је одлука о признању Косова била погрешна, а за Сити њуз је изјавио да таква одлука није у складу са ставом Афричке уније, и да је Гана годинама обећавала Србији да неће признати Косово.

На такву изјаву бившег амбасадора у Србији, шеф дипломатије Мумуни је узвратио оценом да Афричка унија "не диктира спољну политику Гане". Према Мумунијевим речима, одлука председника Гане да призна Косово као независну државу донета је у "духу дипломатије, самоопредељења и међународног мира".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво