Читај ми!

Статус није услов за преговоре

Одређивање датума за почетак преговора са ЕУ о пријему Србије није условљено питањем статуса Косова, рекао Борислав Стефановић. Нити ће ико да тражи промену наше државне позиције, нити бисмо ми то прихватили, навео Стефановић.

Шеф тима Владе Србије за дијалог са Косовом Борислав Стефановић изјавио је у Новом Саду да одређивање датума за почетак преговора са Европском унијом о пријему Србије није условљено питањем статуса Косова.

"Питање статуса Косова јасно је дефинисано Уставом Србије. Нити ће ико да тражи промену наше државне и националне позиције, нити бисмо ми то прихватили", рекао је Стефановић новинарима уочи округлог стола Западни Балкан између кризе и европске перспективе.

Стефановић је додао да питање датума за почетак преговора има везе са "неким другим стварима, које су, свакако, везане за косовско питање", али није прецизирао о чему је реч.

Стефановић је навео да проблеми које ће морати да се реше нису повезани само са спровођењем реформи "које су добиле највишу оцену и зелено светло од европских органа", него и са решавањем конкретних проблема са Косовом који се тичу живота људи.

"Оно што смо већ почели да радимо на том плану наставићемо и даље. И та питања мораће да се решевају, јер проблеми неће нестати. Која год влада да буде у Србији мораће да се бави тим стварима, а за то ће имати потпуни легитимитет након предстојећих избора", казао је Стефановић.

Оценио је да је одобравање статуса кандидата за пријем у ЕУ изузетно важан корак у процесу евроинтеграција, а почетак преговора о пријему биће коначна потврда уласка Србије у Унију у наредном периоду.

Додао је да верује да ће ове године бити утврђен датум почетка преговора и да је сигуран да ће Србија "бити у пуном капацитету" да одговори том "административном, техничком, али и политичком изазову".

Према његовим речима, споразум Београда и Приштине не прејудицира статус Косова: линија између Косова и Србије биће административног карактера, без одлика државне границе, али контрола мора да постоји.

"Косово је посебна царинска територија одлуком УНМИК-а коју је потврдио и Савет безбедности УН. Према томе, не може да не постоји никаква царинска контрола, али она ће бити таква да не прејудицира статус и не потврђује државност", рекао је он.

Стефановић је додао да је важно да се отворе два прелаза на северу Косова која су била у блокади и да ће Србија радити на томе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи