Читај ми!

Посланици потврдили споразуме

Потврђивањем више споразума, међу којима је и давање гаранције за задуживање "Галенике", "Јат ервејза" и Термоелектране "Костолац Б", завршена ванредна седница. Опозиција критиковала нова задуживања.

Скупштина Србије завршила је ванредну седницу потврђивањем више споразума којима је предвиђено ново задуживање од око 1,3 милијарде евра, међу којима је и давање гаранције за задуживање "Галенике", "Јат ервејза" и Термоелектране "Костолац Б".

Скупштина Србије завршила је претходно претрес свих амандмана на сет закона. Компанија "Галеника" ће из сопствених извора вратити кредит од 70 милиона евра, за који држава даје гаранције, изјавио је у скупштинској расправи министар просвете Жарко Обрадовић.

После разматрања амандмана у Скупштини Србије на предлог закона о задуживању за потребе "Галенике", Обрадовић је, као представник Владе на седници, рекао да ће новац вратити то предузеће у наредних седам година, уз грејс период од две године, и то искључиво из сопствених извора.

Министар је рекао да "Галеника" има стратешки значај за Србију и да ће њено нормално функционисање обезбедити редовно снабдевање тржишта лековима по нижој цени.

Обрадовић је подсетио да је "Галеника" у претходном периоду узимала кредите комерцијалних банака, по неповољним условима, уз високу камату да би обезбедила редовно пословање и спречила несташицу лекова.

Опозиција критикује нова задуживања  

Посланици опозиционих партија у критиковали су намеру владајуће коалиције да изгласа законске предлоге који предвиђају нова задуживања и оценили да ће то негативно утицати на економску стабилност земље.

Посланик Српске радикалне странке Драган Стевановић оценио је да није ствар у томе да се држава задужи да би спасла "Галенику" него да је потребно да се обезбеди наплата дуговања те фирме.

Представник Демократске странке Србије Радојко Обрадовић оценио је да се новим законима Србија задужује за још пет одсто БДП-а. 

Посланик Либерално-демократске партије Бојан Ђурић оценио је да "Галеника" има проблема због тога што је лоше вођена последњих неколико година, као и због, како се изразио, катастрофалне економске политике у том периоду.

Посланик Демократске странке Јанко Веселиновић рекао је да економска ситуација "није тако црна" и да је Србија лидер у привлачењу страних инвестиција, а да је курс евра приближно исти као и прошле године у ово време.

Његов страначки колега Срђан Миливојевић оценио је да су критике опозиције неутемељене и да њихове амандмане треба одбити и одбацио оптужбе да ће задуживање бити искоришћено за предизборне активности.

Посланици су потврдили давање гаранције Србије у корист Хипо Алпе-Адрија банке Београд и Сосијете женерал банке Србија за измиривање обавеза Грађевинске дирекције Србије, по основу уговора о кредиту за изградњу стамбено-пословних објеката на локацији касарне "Степа Степановић" у Београду.

Парламентарци су се изјаснили о гаранцији Србије код четири комерцијалне банке, по задужењу фармацеутске компаније "Галеника", а у износу од 70 милиона евра, која ће бити употребљена за рефинансирање постојећих краткорочних обавеза те компаније.

Такође, гласали су и о гаранцији Србије у корист Комерцијалне банке по задужењу акционарског друштва "Јат ервејс", којим је предвиђено преузимање обавезе гаранта да измири обавезе зајмопримца по задужењу у износу од 10 милиона евра у динарској противвредности, а које ће бити употребљена за рефинансирање постојећих краткорочних обавеза.

Ту је и Уговор о зајму Србије за кредит за повлашћеног купца за прву фазу пакет пројекта за Костолац код кинеске "Експорт-импорт банке" и Споразум о зајму Србије код владе Азербејџана за финансирање изградње деоница Љиг–Бољковци, Бољковци–Таково и Таково–Прељина ауто-пута Е-763 у Србији.

Посланици су се изјаснили и о потврђивању споразума између влада Србије и Руске Федерације о сарадњи у области поморског саобраћаја, као и између Србије и ЕУ о успостављању оквира за учешће Србије у операцијама ЕУ за управљање кризама са изјавама Србије и држава чланица ЕУ о одрицању од тужби.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво