Читај ми!

Србија није признала Косово

Договором из Брисела Србија није признала независност Косова, већ је напротив, Резолуцији 1244 дала нови живот и потврду на међународној сцени, рекао шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић. Фуснота се неће истопити, каже Стефановић.

Шеф београдског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић представио је јавности детаље договора у Бриселу и рекао да Србија није признала Косово, нити ће то икада учинити.

"Србија није признала независност Косова, већ је напротив, Резолуцији 1244 дала нови живот и потврду на међународној сцени", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Стефановић је истакао и да је постигнути договор потпуно у складу са Уставом и националним интересима Србије.

"Ставови који се чују из Вашингтона и Приштине да ће овај договор помоћи у признавању независности Косова нису исправни", нагласио је Стефановић.

Стефановић је истакао да ће Приштина у регионалним иницијативама бити представљена на асиметричан начин, без прејудицирања независности.

Предмет највећег спорења у Бриселу била је фуснота, рекао је Стефановић. То што није прихваћен захтев Приштине да декларација о независноти Косова буде документ на који ће се позивати, сматра значајним успехом нашег тима.

"Србија никад није била против регионалног представљања Приштине, она је већ чланица у 95 одсто организација, јер кроз рад са њима у тим организацијама Србија остварује утицај на одлуке које доносе. Важно је што Приштина неће моћи да истиче елементе државности", истиче Стефановић.

На питање да ли је и дефинитивно утврђено каква ће бити улога Еулекса, будући да је Приштина тврдила да је она посматрачка, Београд да је извршна, а Еулекс да још није дефинисана, Стефановић је рекао да та мисија треба да функционише на статусно неутралан начин.

"У протоколу је потврђено Еулексово присуство и мандат који јасно дефинише северне прелазе као специфичне. За нас је најважније да Еулекс настави своју функцију и присуство на Јарињу и Брњаку, а присуство албанских цариника ће бити у форми царинских сведока и то је то", истакао је Стефановић.

Фуснота се неће истопити

Знам да је звездица код неких предмет подсмеха, али је важно оно што испод ње пише, а то је да се враћа Резулуција 1244 у међународну арену и потврђује и њен значај, као и сви елементи нашег интереса и државе, рекао је Стефановић.

Уз опаску да је саветован да не коментарише изјаву шефа преговарачког тима Приштине Едите Тахири да је "звездица као пахуљица и да ће се до пролећа истопити", Стефановић је рекао да се вара онај ко тако мисли.

"Зима њиховог незадовољства неће проћи, јер се ова фуснота неће истопити", рекао је Стефановић.

Стефановић је још једном нагласио да је српска делегација спремна да настави дијалог у што скорије време и да би, по његоовом мишљењу, тада требало да се расправља о повратку расељених, повратку њихове имовине и о несталима.

"На то желимо да ставимо акценат, као и о разговорима о електричној енергији и Телекому о којима смо већ разговарали, али као што знате ту постоје велики проблеми", додао је Стефановић.

Стефановић је демантовао и све спекулације да ће Косово отворити канцеларију у Београду.

Шеф тима Београда рекао је и да ће два споразума, која нису потписана, бити достављена Скупштини на разматрање пошто их усвоји Влада.

Иначе, представници Београда и Приштине јуче су, после три дана маратонских  преговора, постигли договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима.

Косово ће на регионалним форумима бити представљено уз фусноту у којој ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

У тексту фусноте писаће: "Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова".

СНВ против, Жбогар за

Председник Српског националног већа (СНВ) северног Косова и Метохије Милан Ивановић, позвао је опозиционе посланике у Скупштини Србије да затраже хитно заказивање седнице парламента и одбаце све споразуме које је у Бриселу постигао шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефеановић.

Ивановић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици оценио да су "сви договори постигнути у разговорима Београда и Приштине штетни за Србе који живе на Косову и Метохији".

"Царина на административним прелазима је инсталирана и сада почиње партнерски однос албанских и српских власти", рекао је Ивановић. и додао да се "не може игнорисати воља грађана; не могу се без српских представника са Космета доносити никакве одлуке".

Ивановић је најавио да ће средином наредне недеље у Косовској Митровици биће одржан митинг на коме ће грађани изнети свој став о споразумима постигнутим у Бриселу.

Специјални представник Европске уније на Косову Самуел Жбогар саопштио је да ЕУ чврсто верује да је споразум о регионалном представљању добар за напредак и европску будућност Косова.

Жбогар је честитао косовском премијеру Хашиму Тачију и похвалио косовску владу због постизања споразума у последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу, пренео је КиМ радио.

Специјални представник ЕУ на Косову је похвалио косовске политичке лидере због, како је рекао, зрелог корака који ће приближити Косово ЕУ.

У писаној изјави која је достављена медијима, Жбогар наводи да ће споразуми постигнути током последње рунде разговора у којима је ЕУ посредник, омогућити Косову да учествује, да за свој рачун потписује нове споразуме и да говори у своје име на свим регионалним састанцима.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво