Читај ми!

Договор Београда и Приштине

Делегације Београда и Приштине постигле договор о регионалном представљању и интегрисаном управљању прелазима. У фусноти ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности. ЕУ: Велики корак напред.

12.48 - Споразум Београда и Приштине велики корак напред, оценили висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесар за проширење Штефан Филе.

12.44 - Текст фусноте гласи: Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова, јавља дописник РТС-а из Брисела.

12.23 - Договор у потпуности у складу с националним интересима, каже Борислав Стефановић.

12.21 - Приштина ће на регионалним форумима бити представљена под називом Косово, уз фусноту у којој ће бити наведена Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

12.09 - Како РТС сазнаје из извора ЕУ у Бриселу, делегације Београда и Приштине постигле су договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима. 

11.40 - Како јавља дописник РТС-а, разговори представника Београда и Приштине још трају.

10.53 - Дијалог је завршен, очекују се изјаве актера у погледу исхода, преноси Танјуг.

После три дана маратонских преговора, представници Београда и Приштине постигли су договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима.

Косово ће на регионалним форумима бити представљено уз фусноту у којој ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

У тексту фусноте писаће: "Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова".

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изразио је задовољство резултатом вишедневне рунде разговора и нагласио да захтев Приштине за посебним помињањем декларације о независности у фусноти није испуњен, а да су резултати преговора испунили сва очекивања Републике Србије.

"Сви наши интереси су потпуно заштићени. Делегација Приштине ће у регионалним форумима бити заступљена на асиметричан, неједнак, начин", изјавио је Стефановић за Радио Београд. 

"Мислим да је ово успех за Републику Србију, решен је један велики проблем, упркос великом чекању, огромним проблемима, неконструктивности Приштине, успели смо да постигнемо договор који у потпуности испуњава наше захтеве по питању регионалног представљања.

Стефановић је, такође, оценио да су сада сви критеријуми за статус кандидата испуњени. "Слобода кретања је омогућена, примена споразума је омогућена, рекао је Стефановић.

Шефица приштинског тима Едита Тахири изјавила је да ће Косово од сада бити представљано једнако као и друге државе у региону и да за Унмиком више нема потребе.

Говорећи протоколу о примени споразума о интегрисаном управљању прелазима, Едита Тахири је рекла да је Србија данас де факто признала независност Косова јер се тим протоколом, по њеном тумачењу, уређују односи између две државе.

Посредник ЕУ у дијалогу Роберт Купер изјавио је да су обе стране потврдиле посвећеност основним вредностима ЕУ када је реч о регионалној сарадњи. "Споразум ће омогућити Косову да потписује споразуме и да учествује на регионалним скуповима, док су, до сада, споразуми потписивани од стране Унимка, наводи се у саопштењу Купера. 

Европски посредник наводи да су две стране потписале и технички протокол о спровођењу споразума о интегрисаном управљању прелазима који је постигнут 2. децембра, што значи да су закључци из децембра претворени у оперативни споразум.

 

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво