Читај ми!

Север Косова неће Приштину

Огромном већином бирачи на северу Косова изјаснили се на референдуму против косовских институција. Излазност 75 одсто. Референдум неће донети никакав резултат, јер је противуставан и бесмислен, поручио Борислав Стефановић. Косовска скупштина референдум прогласила незаконитим.

У све четири општине на северу Косова, током два дана референдума, гласало је нешто више од 75 одсто бирача, а убедљива већина, 99,74 одсто заокружила је да не прихвата косовске институције, саопштила је референдумска комисија.

Од 35.500 грађана са правом гласа гласало је њих 26.725. Укупно 26.524 бирача гласала су против прихватања косовских институција, а "за" је било само 69. Неважећих листића је било 134.

Највећа излазност забележена је у општини Зубин Поток где се изјаснило 4.597 од укупно 5.186 уписаних гласача, односно 88,64 одсто.

Против косовских институција гласало је 4.573 гласача, односно 99,76 одсто, док је 11 гласача било за институције, односно 0,24 одсто, уз 0,28 одсто неважећих листића.

Грађани општине Лепосавић на биралишта су излазили само данас, док су бирачи из Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока гласали два дана.

У општини Лепосавић излазност је износила 70,48 одсто од укупно уписаних 12.060 бирача, то јест на референдум је изашао 8.491 гласач. Против косовских институција гласало је 99,67 одсто бирача.

У општини Звечан, где је уписан 8.081 бирач, изашло 6.040 лица, односно 74,74 одсто. Против косовских институција изјаснило се 99,87 одсто (6.007), а за косовске институције 0,13 одсто.

У Косовској Митровици против прихватања косовских институција изјаснио се 7.521 гласач, односно 99,03 одсто, за косовске институције 0,29 одсто, саопштила је референдумска комисија. У овој општини право гласа имала су 10.173 гласача, а излазност је износила 74,66 одсто, то јест гласало је 7.595 гласача.

Чланови референдумске комисије Љубомир Радовић, Љиљана Љумовић и Далибор Милуновић, на конференцији за штампу, оценили су да је излазност била велика, слична оној из 2006. године када је одржан референдум о сагласности са Уставом Републике Србије. Неправилности, према Радовићу, није било, али је рок за пријаву и даље отворен.

Коначни резултати референдума, који је одржан упркос противљења званичног Београда и међународне заједнице, биће саопштени 19. фебруара.

Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом је референдум прогласила незаконитим и ништавним.

У документу се истиче да су референдум на северу Косова организовале паралелне структуре које финансира и којима управља Република Србија и да је он уперен против независности суверенитета и територијалног интегритета Републике Косово.

Иначе референдум је одржан без присуства међународних посматрача пошто се ниједна међународна организација није одазвала позиву на надгледање изјашњавања грађана, а ОЕБС и Унмик су оценили да референдум неважећи и да неће имати никакве правне последице.

Једино су представници Међународне кризне групе обилазили гласачка места у Звечану и Зубином Потоку, али нису желели да дају своју оцену по завршетку изјашњавања.

Референдум, "за" и "против"

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић рекао је раније да референдум није био потребан грађанима севера Косова и Метохије.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је одржавање референдума на северу Косова и Метохије штетно за интересе државе Србије.

Председник Тадић рекао је да разуме потребу Срба на северу Косова и Метохије да искажу своју политичку вољу, али и истакао да не постоји могућност да локалне самоуправе учине више од државе у решавању проблема српског становништва у јужној покрајини.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже да је изјава председника Бориса Тадића о референдуму на северу Косова "умерена".

Док лидери Срба са севера верују да ће се после референдума смањити страховит притисак на тај део Покрајине и ојачати позиција Србије у борби за Косово и Метохију, представници државе упозоравају да је штетан и да продубљује поделе између Срба северно и јужно од Ибра.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да ће процес одржавања референдума можда бити јефтин, али да ће политички скупо коштати државу Србију.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао је да су четири општине из краткорочних интереса одлучиле да спроведу референдум и да оне не могу да процене шта је интерес Србије.

"За интересе Србије задужена је Влада Србије са ресорним министарствима и када они нешто кажу то значи да то подржава и већина у Скупштини, а већина у Скупштини је и већина у Србији", рекао је Ивановић за РТС.

Према његовим речима, прва озбиљна последица референдума биће та што трајно остаје записано да су грађани северног Косова одлучили да послушају локалне лидере који воде предизборну кампању уместо да послушају Владу Србије која се свим снагама труди да српском становништву у том делу омогући да живи као и у другим деловима земље.

Европска комисија сматра да референдум, као ни барикаде, нису решење за "посебну ситуацију" на северу Косова, саопштила је Маја Коцијанчич, портпаролка потпредседнице Европске комисије Кетрин Ештон.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво