Читај ми!

Референдум на северу Косова

У три општине на северу Косова одржан је референдум, на који је изашло 48 одсто уписаних грађана. Највише грађана изашло у Зубином Потоку. Грађани се изјашњавају о томе да ли прихватају институције власти у Приштини. Референдум у Лепосавићу сутра.

20.30 - У три општине на северу Косова првог дана референдума, изашло је 48 одсто уписаних бирача, саопштила референдумска комисија.

19.10 Први дан референдума у три већински српске општине на северу покрајине - Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку завршен је у 19 сати.

18.01 - Косовска влада оптужила власти Србије да су организовале референдум, истичући да су у Приштини тим поступком  "дубоко разочарани и револтирани".

17.39 - До 16 часова на референдум изашло 31,5 одсто уписаних грађана, саопштио члан референдумске комисије Љубомир Радовић.

Грађани у три општине на северу Косова данас су се на референдуму изјашњавали о односу према институцијама Косова. Гласачка места у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку отворена су у седам часова и гласање се одвија без проблема.

Око 35.000 грађана у четири српске општине на северу Космета са правом гласа изјашњавало се о референдумском питању: "Да ли прихватате институције такозване Републике Косово".

У три општине на северу Косова на референдум је изашло 48 одсто уписаних грађана, саопштио је члан референдумске комисије задужен за односе са медијима Љубомир Радовић.

"У Косовској Митровици, гласало је 5.109 лица или 50,23 одсто, у Звечану 3.198 или 39,5 одсто, у Зубином Потоку 2.712 или 52,3 одсто", рекао је Радовић.

Он је казао да није било проблема и нерегуларности током гласања на рефередуму на којем се бирачи изјашњавају о прихватању косовских институција. Радовић је навео да су бирачка места затворена у 19 часова, да ће их током ноћи чувати чланови гласачких одбора и да ће поново ујутро бити отворена у 7 сати.

И у најсевернијој општини Лепосавић где се референдум одржава само један дан, сутра ујутро ће бити отворена 33 гласачка места и изјашњавање грађана трајаће до 19 сати.

"Први прелиминарни резултати референдума у четири општине на северу Косова знаће се током ноћи, а коначни ће бити познати до 19. фебруара", рекао је Радовић.

У северној Митровици, Звечану и Зубином Потоку грађани гласају два дана, а у Лепосавићу само 15. фебруара. Одштампано је 35.500 референдумских листића, од којих један број и на албанском језику.

Гласа се на 82 места, у Косовској Митровици на 13, у Звечану на 11, у Зубином Потоку на 25 и у Лепосавићу на 33 места.

Радовић је додао да у Зубином Потоку право гласа имају и Албанци из села Чабре, недалеко од Јагњенице.

Док лидери Срба са севера верују да ће се после референдума смањити страховит притисак на тај део Покрајине и ојачати позиција Србије у борби за Космет, представници државе упозоравају да је штетан и да продубљује поделе између Срба северно и јужно од Ибра.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да ће процес одржавања референдума можда бити јефтин, али да ће политички скупо коштати државу Србију.

Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао је да референдум неће донети историјске резултате, већ само негативне последице, јер се Срби први пут отворено супростављају Влади Србије.

Ивановић не очекује да референдум утиче на одлуку о додели статуса кандидата Србији, истиче да је организован како би се поједине странке позиционирале уочи избора, те да су извори новца за референдум "врло чудни", због чега би локална власт на северу КиМ могла да има последице.

Ивановић је додао да референдум неће "имати никакво правно дејство", али ће произвести политичку тензију која ће још једно време сигурно остати на Косову, а последице те тензије могле би се одразити на читаво становништво севера покрајине.

Европска комисија сматра да референдум, као ни барикаде, нису решење за "посебну ситуацију" на северу Косова, саопштила је Маја Коцијанчич, портпаролка потпредседнице Европске комисије Кетрин Ештон.

Портпарол Унмика Оливије Салгадо рекао је да референдум неће имати никакве правне последице.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво