Читај ми!

Ванредна седница (не)извесна

Још се не зна да ли ће бити већине за ванредну седницу Скупштине заказану за 8. фебруар. СПО тражи смену Срђана Срећковића и Сање Чековић са државних функција, као предуслов за учешће у раду парламента. Представници владајуће већине, ипак, уверени да ће седница бити одржана.

Ванредна седница републичког парламента заказана је за 8. фебруар, али се још не зна да ли ће за ту седницу бити обзебеђена већина неопходна за нормалан рад и одлучивање. Предсeдница парламента Славица Ђукић Дејановић, ипак, очекује да ће седница бити одржана по утврђеном реду.

Српски покрет обнове тражи смену чланова те странке Срђана Срећковића и Сање Чековић са државних функција.

Славица Ђукић Дејановић о томе је у Скупштини разговарала са потпредседником и послаником СПО-а Александром Југовићем. Југовић понавља да посланици СПО-а неће учествовати у раду Скупштине док се не реше њихови захтеви.

"Влада Србије је у овом мандату заменила половину својих министара, и из Г17, и ДС-а и СПС-а, па очекујемо одговоре зашто и СПО не може да замени министра. Оставком министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића, Влада би показала да јој је више стало до реформи правосуђа него до фотеље једног министра", истакао је Југовић.

Функционер СПО-а додаје да ће ускоро бити промењена и министарка спорта Снежана Самарџић Марковић, да је и раније било промена, и да не види никакав проблем да то исто учини и СПО.

 "Ако бисмо подржавали министра и државног секретара Соњу Чековић који руше СПО, ми бисмо онда подржавали сопствено рушење", рекао је Југовић.

Шефица посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија, ипак, очекује да ће седница заказана за 8. фебруар почети несметано, јер су за рад парламента потребна 84 посланика.

"У току је ванредно заседање, а за подршку тачкама дневног реда, битним за европске интеграције, очекује се глас оних којима је пут ка ЕУ, по сопственом признању, најзначајнији", додала је Колунџија.

Колунџија: Важна седница Скупштине 

Према речима Колунџије, изгласавање тачака са дневног реда важно је због процеса одлучивања о добијању статуса кандидата Србије за чланство у ЕУ и поруке да се реформа правосуђа спроводи у складу са препорукама Европске комисије.

На седници би требало да се разматра Предлог одлуке о избору члана Високог савета судства из реда судија апелационих судова, који је поднео Високи савет судства и Предлог одлуке о избору заменика јавних тужилаца, који је поднело Државно веће тужилаца.

Коментаришући такву одлуку СПО-а, Колунџија је напоменула да то ипак не види као довољно јак разлог да се одлуке не усвоје.

На питање где ће владајућа већина наћи потребних 126 гласова када се буде одлучивало, Колунџија је одговорила да би то могли да буду они који "приговарају њима да реформе не спроводе довољно добро и да Србија не иде довољно брзо ка ЕУ".

"Дакле, верујем да ти неће имати никакав аргумент да кажу - сада ћемо да зауставимо европске интеграције, због тога што имамо некакав проблем са некаквим својим бившим члановима, који се понашају неадекватно или који више говоре својим понашањем о себи, него о странци коју су напустили", рекла је шефица ЗЕС-а.

Колунџија је додала да подршку "правосудним" решењима очекује и од оних који тврде да је убрзање Србије ка Европи од пресудне важности што ће показати и у том конкретном случају.

Када је реч о евентуалној угрожености Владе, Колунџија је подсетила да закони могу бити и неизгласани у парламенту, па то свеједно не мора да значи кризу владе. Осим тога, како је оценила, постављати питање кризе владе и њеног пада месец дана пред расписивање избора је не само сувишно, већ и нелогично.

Иначе, СПО има четири посланика у оквиру владајуће коалиције. Поред Александра Југовића и Александра Чотрића, ту су Мирко Чикириз и Жика Гојковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво