Читај ми!

Диковић није одговоран за злочине

Не постоји било какав основ за сумњу да је генерал Љубиша Диковић крив за ратне злочине, саопштило Тужилаштво за ратне злочине Србије. Тужилаштво је већ поступало по пријави Фонда за хуманитарно право 2009. године, за догађаје за које се Диковић оптужује, али његовог имена нема у пријави.

Тужилаштво за ратне злочине Србије утврдило је да не постоји било какав основ за сумњу да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић крив за ратне злочине.

"Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије извршило је проверу навода Фонда за хуманитарно право (ФХП) увидом у све предмете ратних злочина који је Фонд навео у 'Досијеу Љубише Диковића' и утврдило да не постоји било какав основ за сумњу за кривичну одговорност начелника Генералштаба Војске Србије генерала Диковића за ратне злочине", наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да је Тужилаштво поступало и по кривичној пријави ФХП-а од 3. марта 2009. године против седам људи за догађаје на том подручју и да на тој кривичној пријави нема имена Диковића.

"Током преткривичног поступка до сада је саслушано 120 сведока, међу којима 10 косовских Албанаца. У њиховим изјавама, генерал Диковић се помиње само као човек који је спасао животе три ромска детета у ратним догађајима који су се одиграли у Пустом Селу", наводи се у саопштењу.

Тужилаштво је подсетило да је прве истраге ратних злочина 1998. и 1999. године на локацијама које помиње ФХП спровела управо Војска Југославије.

Такође се додаје да би, да постоји сумња да је Диковић одговоран за ратне злочине, Хашки трибунал против њега већ покренуо поступак у складу са својим надлежностима и праксом.

Фонд за хуманитарно право је у понедељак издао саопштење у којем наводи да генерал-потпуковник Љубиша Диковић није подобан за место начелника Генералштаба Војске Србије, зато што није спречавао злочине на Косову, када се његова јединица тамо налазила током рата.

ФХП је на свом сајту објавио и "Досије Диковић Љубише" у коме се детаљно описују злочини над албанским цивилима, а Диковић се наводи као одговоран за злочине, пљачку и оптужује се да је присвајао имовину косовских Албанаца.

Министар одбране Драган Шутановац је у уторак оштро реаговао на саопштење ФХП-а и њихове наводе и "досије" који су објавили назвао лажним, непримереним и монструозним.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво