Читај ми!

Бујање странака пред изборе

Уочи расписивања парламентарних избора, поново се дешава стара пракса - формирају се нове партије, посебно мањинске. Тако их је у Регистру чак 47, од укупно 83 странке, а још две партије су у поступку регистрације. Политичари и аналитичари упозоравају на злоупотребе.

Као што то обично бива пред парламентарне изборе све је већа гужва на политичком небу Србије. Ужурбано се стварају нове странке, а у томе посебно предњаче мањинске партије.

Што би сакупљали десет хиљада потписа, кад је десет пута лакше и јефтиније основати мањинску странку - тако лидер партије "Ниједан од понуђених одговора" Никола Тулимировић објашњава зашто је странку регистровао као влашку.

Како наводи закон не налаже да чланство чине припадници мањина. "Ко заиста има мотив да даје приближно три милиона динара за таксе. То је нешто што је за просечног грађанина и за просечну странку превише", наводи Тулимировић.

Превише је реч која се у парламенту може чути при помену 12 бошњачких партија у Србији које претендују на око 100.000 гласова Бошњака.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Мехо Омеровић истиче да је стварање нових странака резултат жеље одређених људи да се уочи нових избора договарају са неком већом како би себи обезбедили неку позицију.

Такав глас прати и нову русинску странку Заједно за Војводину, коју је основала Олена Папуга, покрајинска посланица Лиге социјалдемократа Војводине.

Интересе Мађара заступа чак пет мађарских мањинских партија. Лидер СВМ-а Иштван Пастор сматра да су жеље већих странака да кроз атомизацију мањинске заједнице изврше утицај на њу и привуку себи гласаче.

Иако није мањинска, најмлађа странка у регистру, Социјалдемократски савез, верује да има времена да убеди бираче да је права, а не ситна подружница неке друге странке.

Талас оснивања нових странака, мањинских или не, ЦЕСИД доводи у везу са новцем и жељом за позиционирањем на политичкој сцени.

Ђорђе Вуковић из ЦЕСИД-а оцењује да је то покушај да се добије новац од којег би се пристојно живело, што се дешавало у прошлости.

Међутим, излет у политику сада може скупо да кошта, јер странке које не освоје један одсто гласова по закону морају да врате новац који им је држава дала за кампању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво